KADLEC ROBERT – DANIEL, inspector fiscal la D.G.F.P. Maramureș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- instigare la infracțiunea de evaziune fiscală,
-complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

TĂMĂȘAN OVIDIU – CRISTIAN, consilier cu atribuții de inspecție fiscală la D.G.F.P. Maramureș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată (2 infracțiuni).

PAUL GHIȚĂ – VIOREL, administrator al S.C. “West Paul” S.R.L., S.C. “Europaul” S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

HEREȘ OLIMPIA, director economic al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată.

CRĂCIUN IOAN, asociat și vicepreședinte în consiliul de administrație în cadrul unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2008, inculpații Kadlec Robert – Daniel și Tămășan Ovidiu – Cristian, în calitate de funcționari publici în cadrul D.G.F.P. Maramureș, cu știință, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în scopul de a obține pentru sine, dar și pentru inculpații Crăciun Ioan și Hereș Olimpia, sume de bani provenind atât din rambursări ilegale de T.V.A. cât și din stabilirea unui impozit pe profit diminuat, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.791.579 lei.

Concret, inculpatul Kadlec Robert – Daniel i-a determinat pe inculpații Crăciun Ioan și Hereș Olimpia să înregistreze în contabilitatea firmei acestora, de două ori, 100 de facturi fiscale provenind de la diverși furnizori, precum și 48 de facturi fictive. Dintre acestea din urmă, 7 facturi proveneau de la firmele administrate de inculpatul Paul Ghiță – Viorel(obținute prin intermediul inculpatului Tămășan Ovidiu – Cristian), iar 41 de la o firmă a cărei evidență contabilă o ținea inculpatul Kadlec Robert – Daniel.

Prin acest mecanism, inculpații au urmărit:
- stabilirea cu rea-credință a taxelor sau contribuțiilor care a avut ca rezultat obținerea fără drept a unor sume de bani cu titlul de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetul general consolidat, către firma inculpaților Crăciun Ioan și Hereș Olimpia,
- evidențierea în actele contabile ale aceleiași societăți, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat în totalitate.

Inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Kadlec Robert – Daniel și Paul Ghiță – Viorel au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni similare, la data de 13 noiembrie 2009 (comunicat nr. 291/VIII/3 din 13 noiembrie 2009).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Preluare: ActualMM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și