Sarbatoarea Rusaliilor, care le va aduce o libera in plus bugetarilor saptamana viitoare, marcheaza 50 de zile de la Invierea Domnului. Crestinii o mai numesc si sarbatoarea Cincizecimii, considerand ca este ziua in care s-a pogorat Duhul Sfant si a luat nastere Biserica. Atat prima, cat si cea de-a doua zi de Rusalii au fost declarate libere incepand cu anul 2008, insa in mediul privat foarte putini angajati sunt beneficiari ai acestei facilitati.

„Este o zi legala, asa cum a stabilit legiuitorul, in speta Parlamentul. A doua zi de Rusalii este zi libera pentru angajatii din institutiile publice. Deci, practic, bugetarii vor fi liberi si nu vor recupera aceasta zi. Vor reveni la munca cu program normal incepand de marti dimineata”, a explicat purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures, Dan Buca.

Liderii de sindicat arata ca nu doar bugetarii, elevii si studentii ar trebui sa fie liberi in aceasta zi, ci si angajatii din sistemul privat. In caz contrar, conform normelor legislative, daca exista salariati care lucreaza de Rusalii, angajatorul are obligatia sa plateasca dublu ziua respectiva sau sa o compenseze cu o alta libera.

„Sunt valabile pentru toti cetatenii Romaniei - nu separam din nou bugetarii de privati. Vreau sa subliniez un singur lucru: institutiile care se respecta si care respecta legea atribuie aceste drepturi. Cei care nu respecta legea, nu le atribuie. Si privatii dau liber de zilele de sarbatori legale. Care nu le dau, ii priveste. Acolo ar trebui miscarea sindicala sa fie mai pronuntata”, a declarat presedintele sindicatului din administratia publica locala, Liviu Pop.

Pentru 2013, guvernantii au aprobat 14 zile de odihna legale, intre care si cea de Rusalii. Urmatoarea libera este in 15 august, cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului. Zilele de 30 noiembrie si de 1 Decembrie, prinse in calendarul liberelor, cad sambata si duminica in acest an, in schimb, zilele de Craciun - 25, respectiv 26 decembrie -, vor fi miercurea si joia, ceea ce inseamna ca institutiile publice si firmele isi vor lua vacanta in timpul saptamanii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și