Cutremurul puternic din Pakistan a dat naştere unei "insule" care a ieşit brusc la suprafaţă în Marea Arabiei, la sute de kilometri distanţă de epicentru.

"Nu este ceva mic, este o chestie imensă care a ieşit din apă", afirmă Muhammad Rustam, un locuitor din Gwadar, port strategic pakistanez, situat la circa 400 de kilometri sud de epicentrul seismului cu magnitudinea de 7,7, produs marţi în provincia Balucistan.

După cutremur, locuitorii din Gwadar au văzut apărând la câteva sute de metri în largul coastei o proeminenţă gigantică de circa 20 de metri înălţime, 40 de metri lăţime şi aproximativ 100 de metri lungime.

"Este într-adevăr foarte straniu şi puţin înspăimântător să vezi subit aşa ceva ieşind din apă", mărturiseşte Rustam.

Pescarii, intrigaţi, s-au apropiat marţi de această protuberanţă maritimă.

O echipă a Institutului pakistanez de oceanografie s-a deplasat pe această insulă şi a găsit concentraţii mari de metan. "Echipa noastră a descoperit bule care urcau la suprafaţa insulei şi luau foc în apropierea unei flăcări", a declarat pentru AFP Mohammad Danish, cercetător al acestui institut public.

În opinia lui Gary Gibson, seismolog la universitatea din Melbourne, în Australia, apariţia acestei insule la sute de kilometri de epicentrul cutremurului este "foarte curioasă".

"Acest lucru s-a produs deja în trecut în această regiune, dar este un eveniment ieşit din comun, foarte rar, nu am auzit niciodată vorbindu-se despre aşa ceva", la o astfel de distanţă de epicentru, a explicat el pentru AFP.

Această "insulă" ar fi de fapt un "vulcan noroios", o protuberanţă formată din sedimente aduse la suprafaţă de presiunea gazului metan în timpul seismului, subliniază Gibson.

Insula nu este, prin urmare, o structură fixă, ci o grămadă de noroi amestecat cu pietre care se va dezagrega pe măsură ce va trece vremea, spre deosebire de înălţările stâncoase permanente apărute la joncţiunea plăcilor tectonice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și