„Acest aparat a fost adus pentru a vedea dacă medicii noştri sunt mulţumiţi de performanţele sale, iar în funcţie de preferinţele chirurgilor vom face toate demersurile pentru achiziţionarea unui asemenea echipament. Aparatul nu produce oboseală echipei operatorii, având acelaşi principiu ca la chirurgia robotică. Până acum, am folosit laparoscopia clasică obişnuită în intervenţiile noastre chirurgicale, folosind cele două aparate din dotarea spitalului, echipamente medicale cu care se lucrează foarte mult. Din pricina numărului mare de operaţii pe care le efectuăm, considerăm că ar mai fi nevoie de un echipament laparoscopic”, a declarat dr. Mihaela Leşe, medic primar chirurg şi coordonatorul Blocului operator al spitalului.

Chirurgia 3D scurtează durata operaţiei şi perioada de recuperare

Posibilitatea de a vedea în profunzime în cazul tehnicii tridimensionale se datorează sistemului de lentile al videocamerei laparoscopului, procesatorului de imagine, monitorului cu cristale lichide şi ochelarilor care sunt purtaţi de către echipa operatorie. Aceste componente ale liniei de laparoscopie sunt diferite la laparoscopia clasică.

„Avantajele chirurgiei laparoscopice 3D sunt vederea în profunzime a plăgii, diferită de imaginea bidimensională, dar şi vizualizarea mai bună a vaselor de sânge, care permite chirurgului să realizeze o hemostază rapidă şi sigură. Totodată, gesturile chirurgicale sunt mai precise, ceea ce scurtează durata operaţiei, fiind acelaşi tip de imagine ca în chirurgia robotică, însă preţul echipamentului este de zece ori mai mic”, arată biroul de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Medicii specialişti au explicat însă că printre dezavantajele acestui aparat se numără faptul că ar putea deveni obositor în cazul intervenţiilor de lungă durată, precum şi faptul că medicii chirurgi au nevoie de o perioadă de adaptare pentru a trece de la 2D la 3D. Timp de două zile, cât aparatura s-a aflat la dispoziţia speciali[tilor, au fost operaţi 13 bolnavi, cazuri acute cronice, pacienţi internaţi în Secţia de chirurgie, conform programărilor obişnuite care au fost făcute.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și