III. MOBILITATEA ŞI TRANSPORTUL ÎN COMUN

H.S.: „Crearea unor piste destinate circulaţiei bicicliştilor.”

H.P.: Uşor de zis, greu de făcut! Sau, nu? La ce trasee s-a gândit viitorul primar şi cum le va finanţa municipalitatea?

H.S.: Aceste piste trebuie sa lege cartierele de zona centrala si de zona industriala!

H.P.: La amenajarea unor piste pentru pietoni se gândeşte cineva în oraşul ăsta? Bineînţeles că mă refer la trotuare şi la aspectul jalnic şi periculos pe care-l au acum...

H.S.: Este un subiect separat. Da, ma gandesc ca trotuarele sa apartina pietonilor (si nu masinilor care parcheaza abuziv pe acestea), iar calitatea lor sa fie una normala, in concordanta cu vremea in care traim.

H.S.: „Finanţarea proiectului privind centura de nord a oraşului şi proiectarea unei centuri în zona de sud.”

H.P. Care va fi traseul centurii de sud? Cum vor fi despăgubiţi proprietarii de case şi de terenuri pe unde ar urma să treacă viitoarele şosele?

H.S.: Exista un studiu de fezabilitate pentru aceasta centura facut de CNADNR in urma cu 7-8 ani, este undeva in zona livezii de la intrare in municipiu (zona Faget) si nu presupune despagubiri decat referitoare la terenurile din zona, centura fiind in afara unor strazi existente.

H.S.: Orar afişat pentru transportul în comun

H.P.: În sfârşit văd şi eu pe cineva care doreşte rezolvarea acestei probleme!

H.S.: Este simplu asta, insa se pare ca nimeni nu a vrut-o!

H.S.: Finalizarea studiului de trafic al municipiului.

H.P. Nu-i nevoie de niciun studiu! Traficul trebuie îmbunătăţit. Cum?

H.S.: Din pacate, trebuie un studiu de trafic. Acesta este absolut necesar, este vorba de stabilirea de trasee in orele de varf, de defluieri din zona centrala, de eliminarea strangularilor, de incurajarea soferilor de a evita zona centrala, etc... nici eu nu stiam, dar si asta este o stiinta.

H.S.: „ Achiziţionarea unui parc auto eficient”

H.P. Cu ce bani???

H.S.: Europeni!!!

IV. EDUCAŢIA ŞI OPORTUNITĂŢILE PENTRU COPII

H.S.: Înfiinţarea Consiliului local al tinerilor, „organ consultativ la luarea de decizii ce interesează activitatea şcolară a tinerilor”.

H.P. O idee foarte frumoasă! Cum îi va convinge viitorul primar Horia Scubli pe consilieri să fie de acord cu intenţiile tinerilor?

H.P.: Extrem de simplu! Actualii consilieri sunt oameni de bun simt si dornici de a face ceva pentru municipiu (vorbesc doar de consilieri nostri si de cei cu care am facut o intelegere de alinata in cadrul Consiliului Local).

V. VIAŢA CULTURALĂ ŞI ARTISTICĂ A MUNICIPIULUI

H.S.: Atragerea de sponsori pentru finanţarea activităţilor culturale.

H.P. Foarte frumos, dar la aceste activităţi participă şi invitaţi din afara municipiului sau a judeţului, chiar din afara ţării. N-ar trebui să le oferim un oraş curat, luminat, asfaltat mai înainte de a-i invita pe la noi? N-am putea renunţa pentru câţiva ani la festivaluri internaţionale şi să ne facem în timpul ăsta ordine în propria ogradă?

H.S.: Bine organizate, aceste lucruri se pot face in paralel. Un om organizat poate sa imbine extrem de simplu aceste lucruri.

H.S.: Dezvoltarea Festivalului de datini de iarnă prin mărirea numărului de participanţi.

H.P.: Nu numărul face valoarea în acest caz. Poate viitorul primar să vină cu propuneri de alt fel?

H.S.: Te contrazic...este extrem de important ca participarea sa fie una numeroasa...

H.S.: Susţinerea patrimoniului cultural

H.P. Sighetul are mai multe muzee sau clădiri unde au stat mari personalităţi. Acum, sunt degradate sau realmente neîngrijite. Ce se poate face legic pentru remedierea situaţiei? Se poate cosi iarba din curţile interioare, se pot spăla geamurile?...

H.S.: Se poate administra cu responsabilitate acest oras. Este simplu daca doresti asta cu adevarat!

VI. PROBLEMA CÂINILOR VAGABONZI

H.S.: „ ...oferirea de către Primărie de ţarcuri pentru asociaţiile de proprietari din cartiere care îşi asumă îngrijirea (inclusiv a spaţiului) câinilor din vecinătate.”

H.P.: Am înţeles bine? Ţarcurile (adică nişte garduri demontabile) vor fi date de Primărie, iar asociaţia de proprietari va găsi (unde???) un spaţiu pentru montarea lor în cartier. Din momentul ăsta, toţi câinii vor lătra în (sau din) acelaşi loc, spre exasperarea locatarilor. Despre curăţenie, ştim noi cum e... Sincer, nu văd o rezolvare eficientă a problemei prin această variantă. Poate viitorul primar Horia Scubli să liniştească cetăţenii, fie iubitori de animale care nu-şi asumă îngrijirea personală a lor, fie temerea celor care au mai fost „ciupiţi” de câini?

H.S.: Tarcurile sunt o solutie care functioneaza in multe orase din tara.Vorbim de acei locuitori ai blocurilor care mentin prin hranire 1-2 caini in zona scarii lor de bloc...iar acesti caini foarte prietenosi cu locatarii ce le dau mancare, insa extrem de agresivi cu cei ce trec prin zona, mai ales copii...iar aceste tarcuri elimina acest inconvenient.

H.S.: Sterilizarea câinilor.

H.P.: Povestea-i veche... Aşa de bine s-a făcut până acum, că tot timpul putem vedea pui...Concret, un plan de măsuri ferm există?

H.S.: Exista, se fac in permanenta cu sprijinul unei asociatii din Germania (eu personal am inlesnit cateva asemenea proiecte). Asociatia condusa de catre dr.vet.Andreea Miclean (consilier pe lista mea) are rezultate de exceptie.

H.S.: „Posibilitatea adopţiilor de la distanţă”

H.P.: Adică cel care-l adoptă poate fi la Washington sau la Veneţia (de Jos, din jud Braşov) şi câinele să latre la Sighet? O altă rezolvare a situaţiei n-ar fi mai bună? Poate că o balenă ar fi normal să fie „adoptată”, dar lăsată în largul oceanului ei. Un câine, dacă-l adopţi, ia-l cu tine, nu-l privi drăgăstos pe Skype...

H.S.: O sa te surprinda, dar acum 2 saptamani au plecat in Anglia 27 de caini din adapostul din Sighet, adoptati de persoane de acolo si aceasta actiune continua (tot Asociatia Prietenii animalelor din Sighet este autorul moral).

VII. FACTURA LA ÎNTREŢINERE

H.S.: Preţuri la apă accesibile locuitorilor Sighetului

H.P.: Cum se poate face această intervenţie, ştiut fiind faptul că Vital S.A. are activitatea independentă de Primărie? Sau greşesc?

H.S.: Avem posibilitatea ca la terminarea lucrarilor de investitie (peste cateva luni) sa reconsideram relatia cu Vitalul (nu chiar ca in Borsa, dar destul de aproape). Apa in Sighet costa mult mai mult decat e cazul, din cauza faptului ca se aplica principiul solidaritatii (mai exact noi sustinem financiar localitatile ce sunt in pierdere). Vreau sa se renunte la acest principiu si stiu cum trebuie facut.

H.S.: Colectarea selectivă a gunoiului menajer

H.P.: Containere pentru colectare selectivă a deşeurilor există, doar că ajung de-a valma în aceeaşi maşină de adunat gunoiul! Cum va reglementa viitorul primar această anomalie?

H.S.: Acum suntem in faza in care incercam sa educam populatia sa colecteze selectiv, nu neaparat sa-l transportam selectiv. Groapa nu este pregtita pentru asta. In anul viitor va trebui sa extindem aceasta metoda, pe atunci va fi gata si proiectul cu groapa de gunoi de la Teplita.

VIII. LOCUINTE SOCIALE

H.S.: „Continuarea construirii de blocuri sociale şi ANL în zona Fux şi terminarea celor începute.”

H.P.; S-o luăm de la sfârşit la început: blocurile ANL neterminate se pot termina doar când vor fi bani. De unde se vor lua? De unde se vor cere?

H.S.: Sunt bani de la guvern, am accesat pentru un bloc (deja finalizat), acum ne ocupam de al doilea si avem studii lansate si cuprinse in lista de finantare a anului viitor a inca 2 blocuri.

H.P.: Nu-i cam prost aleasă zona Fux pentru blocuri sociale? Există acolo facilităţile necesare pentru a se muta locatarii? Mai concret, apă potabilă, canalizare, curent electric, transport cu autobuzele?

H.S.: Nu toate utilitatile sunt racordate si prezente, insa pana la sfarsitul anului cred ca vor fi toate. Amplasarea la Fux a blocurilor este din cauza lipsei unui amplasament in zona centrala.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și