Cel puţin şapte persoane au murit şi mai multe erau date dispărute, luni, în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale care s-au abătut asupra Europei Centrale, unde mii de locuinţe au fost evacuate, în principal în Germania, Republica Cehă şi Austria, transmite AFP.
Situaţia continua să se înrăutăţească, luni, în sudul şi estul Germaniei, iar cancelarul german, Angela Merkel, se va deplasa, marţi, în zonele sinistrate, după cum a anunţat purtătorul său de cuvânt Steffen Seibert.
La Passau, la frontiera cu Austria, o mare parte din centrul istoric al oraşului a fost afectat de inundaţii, iar armata a fost chemată să intervină alături de echipele de salvare. În unele părţi ale oraşului, situat la confluenţa Dunării cu râurile Inn şi Ilz, curentul electric a fost întrerupt. Nivelul apei a depăşit recordurile înregistrate la inundaţiile din 2002 şi 1954. Tot în Bavaria, un alt oraş deosebit de afectat de inundaţii este Rosenheim. În Saxonia situaţia este de asemenea încordată: sute de poliţişti au fost mobilizaţi cu bărci şi saci de nisip. În cursul dimineţii, ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich s-a deplasat în zonă şi s-a întâlnit cu echipele de salvare din Grimma. În centrul acestui oraş, 2.500 de locuitori au fost evacuaţi, după cum a anunţat postul de ştiri N24.
În Republica Cehă, unde guvernul a decretat stare de urgenţă în aproape toată zona de vest a ţării (Boemia), cinci persoane au murit şi mai multe sunt date dispărute. Metroul din Praga este parţial închis de duminică seara. Traficul pe numeroase linii de cale ferată şi drumuri a fost întrerupt. Luni, şcolile din Praga au fost închise, ca urmare a perturbărilor apărute la transportul în comun. Potrivit AFP, circa 2.700 de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele în Boemia, iar mii de cămine erau luni dimineaţa fără electricitate.
În Austria, o persoană şi-a pierdut viaţa în timpul inundaţiilor, iar alte două sunt date dispărute. Sute de locuitori din regiunea Salzburg şi alţi circa 300 din oraşul Melk, în nord, au fost deja evacuaţi. Armata a fost mobilizată să vină în ajutorul echipelor de salvare.
Potrivit autorităţilor austriece, cotele Dunării şi ale râului Inn ar putea să atingă şi chiar să depăşească pe cele înregistrate în 2002, în timpul inundaţiilor care au provocat pagube de circa 7,5 milioane de euro. Traficul fluvial a fost suspendat pe întreaga secţiune austriacă a Dunării, respectiv 350 kilometri.
O a şaptea victimă a inundaţiilor a fost semnalată în Elveţia, în cantonul St-Gall, la frontiera cu Austria, a anunţat luni poliţia locală, citată de AFP.
În Ungaria, primarul Budapestei a declarat o alertă la inundaţii, luni, o creştere a nivelului apelor Dunării fiind aşteptată pentru vineri sau sâmbătă, ceea ce face să sporească temerile privind apariţia unei situaţii similare celei din luna august 2002, când circa 2.000 de persoane au fost evacuate din calea apelor.
Comisia Europeană a anunţat că este gata să acorde ajutor Germaniei, Austriei şi Republicii Cehe. Potrivit unui comunicat difuzat de biroul comisarului european pentru politică regională Johannes Hahn, „familia europeană” este gata să ofere ajutor acolo unde este nevoie.
„Fondul european de solidaritate a fost creat după inundaţiile puternice din 2002 şi este destinat să ajute statele membre şi regiunile afectate să-şi revină şi să suporte costurile operaţiunilor de urgenţă şi de reconstrucţie. În acelaşi timp, sarcina imediată este să ne asigurăm că populaţia este în siguranţă şi are un adăpost”, se arată în comunicat.
Preluare: AgerPres