Patrick Couvreur, profesor la Universitatea Paris-Sud, a fost recompensat la categoria Cercetare pentru lucrările în domeniul nanocapsulelor, de 70 de ori mai mici decât globulele roşii, care, odată introduse în sistemul bolnavului, eliberează precis medicamentele. Degradabile, nanocapsulele dispar în sânge după ce şi-au atins ţinta, permiţând evitarea multor efecte secundare legate de chimioterapie. "Este ca şi cum ai pune un mesaj într-o sticlă pe care o arunci în mare; mesajul este protejat, numai că sticla dispare după ce îşi atinge scopul", a declarat AFP Patrick Couvreur, subliniind că preţul va permite oamenilor să vadă cum pot fi aplicate "nanotehnologiile la tratarea bolilor grave şi severe, cum ar fi cancerul". Această tehnologie, aflată încă în faza testelor, permite reducerea cu 70% a metastazelor la un cancer de ficat, potrivit lui Patrick Couvreur.

Austriecii Claus Haemmerle şi Klaus Bruestle au câştigat premiul la categoria Industrie pentru un sistem cu ajutorul căruia sertarele şi dulapurile se pot deschide şi închide fără zgomot.

Juriul, alcătuit din experţi din diferite domenii - politică, economie, media, cercetare -, a desemnat învingătorii dintre 15 finalişti, împărţiţi în cinci categorii.

Elveţianul Martin Schadt, cunoscut ca "tatăl pixelului" pentru depunerea unui brevet în 1970 în domeniul tehnologiei Liquid Crystal Displays (ecranele LCD), a fost recompensat pentru întreaga carieră.

Evenimentul este organizat anual din 2006 de Oficiul European pentru Brevete (OEB). Preşedintele OEB, Benoit Battistelli, a declarat că tehnologia LCD "ilustrează perfect importanţa răbdării şi a investiţiei pe termen lung pentru dezvoltarea tehnologiilor de vârf".


În 2012, vânzările de aparate echipate cu tehnologia LCD s-au cifrat la 120 miliarde de dolari, potrivit OEB. "Această performanţă nu ar fi fost de conceput în anii 1970", a adăugat Battistelli.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și