Piesa “JANKA” a fost prezentata in premiera in Romania, in limba engleza, la Sala Radio Sighet, in anul 2011, in interpretarea actritei Janice Noga, si, tot in premiera, in limba romana, in 2012, pe scena Salii „George Enescu” din Sighetu Marmatiei, in interpretarea marii actrite Maia Morgenstern.
Mi-era dor sa merg la teatru…Nu mai fusesem din timpul facultatii… Asa ca aseara, mi-am luat aparatul foto si am decis sa merg. Am vizionat piesa de teatru “JANKA”, scrisa de OSCAR K. SPEACE, tradusa si adaptata de Ioan J. Popescu, pusa in scena, intr-un mod deosebit, de prof. dr. Dorel Todea si prezentata de Sectia de Teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmatiei.
Piesa “JANKA” a fost prezentata in premiera in Romania, in limba engleza, la Sala Radio Sighet, in anul 2011, in interpretarea actritei Janice Noga, si, tot in premiera, in limba romana, in 2012, pe scena Salii “George Enescu” din Sighetu Marmatiei, in interpretarea marii actrite Maia Morgenstern.
Spectacolul adaptat scenic de Dorel Todea, intr-o noua viziune regizorala, este, nu doar un omagiu adus victimelor holocaustului, ci si o dovada ca viata omului nu poate fi suprimata de nebunia unei societati supuse dementei unei fiinte, cum a fost Hitler. Asadar, avem sub ochii nostri o adevarata lectie de istorie, de adevar, de vointa de a trai, de a supravietui, de a lupta cu orice mijloc, pentru a invinge, pentru a-si regasi propriul sine si propriul drum. Aceasta lectie este necesara fiecaruia dintre noi, pentru a ne deschide ochii mintii si ai inimii si pentru a privi mai atent societatea din jur.
Textul dramatizat are acum cinci personaje, interpretate magnific, de actori amatori, prezentand-o pe Janka, personajul operei, in patru ipostaze, la patru varste diferite, prin care ne lasa un mesaj clar de condamnare a crimelor si atrocitatilor comise in cel de-al doilea razboi mondial, dar si un mesaj si un indemn la pace si toleranta.
Distributia a fost urmatoarea: Janka 1, IOANA VRAJA; Janka 2, ALINA MARINA; Janka 3, ADELA NEAG; Janka 4, IOANA DENISA VRAJA; Oscar K. Speace, DOREL TODEA. Scenografia si regia artistica ii apartin lui Ioan Dorel Todea, iar asistenta tehnica, Florian Szabo si Adrian Pop.
Si pot afirma sincer, ca, desi a fost interpretata de actori amatori, am trait fiecare moment la intensitate maxima si am simtit, de la fiecare personaj in parte, prin fiecare por, durerea, tristetea, suferinta, lacrimile, umilinta, taria de character, lupta pentru supravietuire si intr-un final bucuria. E o poveste de viata, reala, care, prin interpretarea speciala a actorilor, te transpune intr-un trecut dureros, dar si intr-o realitate prezenta.
Piesa se va mai juca si va recomand cu sinceritate si caldura, sa nu evitati sa mergeti sa vizionati aceasta piesa, pentru ca veti pleca incarcati de sensibilitate, energie si dorinta de mai bine, dar, in acelasi timp, va veti dori sa credeti in cultura sigheteana si sa o sustineti.