La Teheran, poliţiştii au criticat "lipsa de colaborare a Occidentului cu lupta împotriva drogurilor desfăşurată în Iran", ţară care, din cauza situaţiei sale geografice, a devenit o cale de ieşire a opiului şi derivatelor lui din Afganistan către ţările din Europa, Golful Persic şi spaţiul fostei Uniuni Sovietice, potrivit aceleiaşi surse.

La 23 iunie, autorităţile iraniene au informat că, în ultimele trei luni, au confiscat 115 tone de droguri, mai ales opiu.

În acele trei luni, a crescut cantitatea de droguri confiscate în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în special cantitatea de morfină şi heroină, a spus şeful brigăzii antidrog a Poliţiei iraniene, generalul Ali Moayedi. În ultimul trimestru, autorităţile iraniene au desfiinţat 600 de grupuri de furnizori, traficanţi şi distribuitori de droguri şi câteva "sute au fost arestaţi".

Producţia de opiu pe plan mondial îşi menţine procesul de extindere început în 2006, cu o creştere de 15% a suprafeţei pentru culturi în 2012, după cum a informat miercuri Biroul Naţiunilor Unite de luptă împotriva Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC) cu ocazia prezentării la Bangkok a Raportului mondial privind drogurile.

Afganistanul a concentrat 74% din producţia mondială de opiu anul trecut, iar Myanmar a fost al doilea producător, cu 10%. În raport se evidenţiază apariţia unor noi rute ale traficului de heroină din Afganistan, precum şi apariţia unor metode noi, care includ transportul maritim şi mesageri pe cale aeriană în tranzit prin centre logistice din regiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și