Potrivit unui sondaj realizat de Banca Mondială citat de Isărescu, despre cunoştinţele financiare ale populaţiei, în România indicele se situează la 31, pe o scară de la 0 la 100, sub medie.

"Dacă ne uităm la acest indice, suntem încă sub medie şi mai avem multe de făcut. Este unul din motivele pentru care susţinem educaţia economică şi financiară. Populaţia trebuie să devină mai conştientă despre ce înseamnă mecanismele economiei de piaţă. Înainte să vin aici, am lansat un proiect cu Ministerul Educaţiei la nivelul elevilor pentru că deprinderile se formează de la vârstă fragedă, e precum cei şapte ani de acasă", a afirmat Isărescu marţi seară, la evenimentul de lansare a cărţii "Economia pe înţelesul tuturor", scrisă de Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi CEO BCR Pensii.

Guvernatorul BNR a menţionat că le-a povestit elevilor din experienţa sa acumulată de-a lungul anilor de activitate, exemplificând una dintre întâmplări. Astfel, în tinereţe, pe când lucra la Institutul de Economie Mondială, s-a întors dintr-o vizită în SUA în anul 1977, iar dascălul său, profesorul Murgescu, l-a întrebat ce i-a plăcut acolo cel mai mult.

"I-am raspuns că nu ştiu ce mi-a plăcut cel mai mult, însă cel mai mult m-a şocat că, fiind la o familie de medici, s-a iscat la masă o discuţie aprinsă pe teme financiare între tatăl de 40 şi ceva de ani şi fiul de 10 ani. Eu, specialistul în economie, n-am priceput mai mult de jumătate din ce spunea copilul, îl întreba tatăl în ce şi-a plasat banii. Erau nişte noţiuni pe care le-am descifrat până la urmă, dar uite specialistul dintr-o ţară comunistă", a povestit Isărescu.

El a precizat că BNR nu vrea să înveţe populaţia politică monetară, ci deprinderi, care pornesc de la "cum este ţinut banul în buzunar, de la atitudinea faţă de banul din buzunar", arătând că este greu pentru oameni să înţeleagă o criză financiară dacă nu au o mentalitate adecvată sau, mai rău, înteleg ceea ce nu trebuie.

BNR a semnat marţi un protocol de cooperare cu Ministerul Educaţiei pentru a sprijini educaţia financiară, proiectele fiind menite să contribuie la consolidarea formării sănătoase în domeniul economico-financiar.


Preluare: MediaFax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și