"Continuăm (ofensiva) cu toate forţele noastre, iar Israelul refuză un armistiţiu temporar care nu include eliberarea ostaticilor noştri", a transmis Netanyahu după o întâlnire cu Blinken. Separat, armata israeliană a confirmat vineri că a lovit o ambulanţă care era folosită de "o celulă teroristă Hamas", într-o "zonă de luptă", o referire la bombardamentul israelian la intrarea în Al-Shifa, principalul spital din oraşul Gaza. "Un număr de terorişti Hamas au fost ucişi în atac", a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat într-un comunicat.

Autorităţile israeliene le-au cerut israelienilor care călătoresc în străinătate să evite "să afişeze în mod deschis simboluri şi caracteristici israeliene şi evreieşti", pe fondul unei creşteri "semnificative" a "incidentelor antisemite şi violente împotriva israelienilor şi evreilor din întreaga lume". Potrivit Consiliului Naţional de Securitate (NSC), însărcinat cu emiterea alertelor de călătorie şi raportarea către biroul prim-ministrului, "în ultimele săptămâni, de când a început Operaţiunea ”Săbii de Fier”, CNS şi Ministerul Afacerilor Externe au identificat o creştere semnificativă a antisemitismului şi a incitării antiisraeliene, precum şi atacuri violente care ameninţă vieţile israelienilor şi evreilor din întreaga lume”.

Liderul grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a rupt vineri prelungita şi deloc uzuala sa tăcere pentru a anunţa că, deşi nu exclude un "război amplu" cu Israelul, acţiunile statului israelian în Gaza şi Liban vor fi cele care vor determina cursul actualelor ciocniri la frontieră. El a susţinut că SUA sunt în "întregime responsabile" pentru războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza, în opinia sa Israelul fiind "doar un instrument" în acest război" a cărui extindere regională este o eventualitate "realistă". El a insistat totodată că atacurile din 7 octombrie asupra comunităţilor israeliene din apropiere de Gaza au fost "100% palestiniene". "Punerea lor aplicare (a acestor atacuri) a fost 100% palestiniană, iar autorii lor le-au ascuns de toată lumea", a declarat liderul islamist în primul său discurs public de la izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, transmis în direct la televiziune de la baza sa din Liban.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și