Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că vrea să facă o vizită de solidaritate în Israel în urma atacului Hamas de pe 7 octombrie, dar guvernul lui Benjamin Netanyahu i-a transmis că nu este "timpul potrivit", relatează presa din Israel.
Războiul Israel - Hamas a captat atenţia întregiii lumii, lăsând în planul secund războiul dus de Rusia în Ucraina. Kievul se teme că ar putea rămâne fără ajutor american şi sprijin internaţional în lupta cu invadatorii ruşi. În urma atacului lansat de Hamas pe 7 octombrie Zelenski a declarat că sprijină ferm Israelul care are dreptul incontestabil de a se apăra de atacurile "teroriștilor" palestinieni.
"Teroarea este întotdeauna o crimă, nu doar împotriva unei țări sau a unor victime specifice, ci împotriva umanității în ansamblu", a spus el. "Lumea trebuie să stea unită... pentru ca teroarea să nu încerce să ia sau să distrugă viața oriunde și în orice moment", a spus Zelenski.
Cu toate astea, potrivit Times of Israel, liderului de la Kiev i s-a transmis că nu este timpul să facă o vizită. Israelul și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Ucraina de când forțele ruse au invadat ţara în februarie anul trecut, dar nu a mai oferit ajutor militar, declanșând tensiuni diplomatice între Ucrain şi Israel. Guvernul israelian nu a vrut să atraga furia Moscovei, care are o prezență militară puternică în Siria.
Zelenski: Evacuarea ucrainenilor din Israel continuă, peste 200 de persoane au fost deja duse în România
Zelenski a anunţat duminică seara că repatrierea ucrainenilor prinşi în conflictul dintre Israel şi Hamas s-a făcut şi cu ajutorul României, 200 dintre aceşti cetăţeni fiind evacuaţi cu transporturi până în ţara noastră. "Diplomaţii ucraineni, serviciile de informaţii şi forţele de securitate ucrainene continuă să lucreze pentru a-i ajuta pe cetăţenii noştri care se află în Orientul Mijlociu, în Israel şi în Fâşia Gaza. Evacuarea ucrainenilor din Israel continuă: peste 200 de persoane au fost deja duse în România, majoritatea femei şi copii", a declarat liderul de la Kiev în discursul video adresat naţiunii.
Până duminică seara, potrivit autorităţilor române, fuseseră repatriaţi din Israel cu diverse zboruri 2.220 de cetăţeni români. Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică, despre ajutorul dat de ţara noastră refugiaţilor ucraineni din Israel, că România a adus 3.000 de cetăţeni ucraineni, majoritatea tranzitând ţara noastră. Ciolacu a arătat că a fost o rugăminte a forurilor europene, iar statul român nu a plătit nimic. Şeful Executivului a spus că doar în jur de 48 de persoane au solicitat să rămână pe teritoriul României.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor că noi zboruri de repatriere sunt în curs de pregătire, în timp ce în Fâşia Gaza sunt blocaţi 260 de ucraineni. "Ieşirea din Gaza este în prezent blocată pentru cetăţenii din toate ţările, dar lucrăm cu partenerii noştri pentru a-i evacua pe cetăţenii noştri. Diplomaţii ucraineni sunt pregătiţi să ajute fiecare cetăţean care are nevoie de ajutor. Prin urmare, fac încă o dată apel la toţi ucrainenii care s-ar putea afla în străinătate şi au nevoie de ajutor: vă rog să contactaţi misiunile noastre diplomatice din străinătate în orice moment şi în orice mod", a spus Zelenski.
Criza din Orientul Mijlociu riscă să afecteze atenţia şi ajutoarele militare pentru Ucraina. "Pregătim noi măsuri pentru a ne asigura că, în situaţia actuală de securitate din lume, atenţia acordată Ucrainei rămâne la un nivel suficient", a menţionat Zelenski, conştient că există acest risc.
Preluare: Observatornews.ro