Munca la negru rămâne încă la cote ridicate în Maramureş. Taxele şi impozitele tot mai împovărătoare pentru angajatorii din judeţ îi face pe aceştia să recurgă la diferite tertipuri financiare pentru a scăpa de poverile fiscale.
În primele cinci luni ale acestui an, în judeţul Maramureş, inspectorii de la ITM Maramureş au depistat 36 de persoane angajate fără forme legale. Dintre acestea, 22 sunt femei. Astfel, de la începutul lunii ianuarie şi până la finele lunii mai, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare totală de 3,6 miliaree lei vechi din cauza muncitorilor prinşi la muncă fără forme legale.
În realitate, statistica maramureşenilor care lucrează la negru este mult mai sumbră, de multe ori, angajatorii reuşind să scape basma curată în timpul controalelor efectuate de oficialii Inpectoratului Teritorial de Muncă Maramureş.
„Munca nedeclarată se referă atât la persoanele depistate la muncă fără a avea contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă, cât şi la persoanele depistate la muncă ale căror contracte individuale de muncă nu sunt înregistrate în registrul general de evidenţă a salariaţilor în termenul legal, chiar dacă aceste contracte sunt încheiate în formă scrisă”, au arătat oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureş.
Muncitorii la negru, lipsiţi de protecţie
Disperaţi pentru obţinerea unui loc de muncă, mulţi dintre maramureşeni sunt dispuşi să accepte condiţiile impuse de angajatori, astfel că ajung să lucreze fără forme legale fără a acorda atenţie asupra riscurilor la care se expun. „Pentru persoanele care lucrează fără forme legale nu există niciun fel de protecţie în caz de accident de muncă şi nici în caz de îmbolnăvire profesională. În plus, perioada lucrată la negru nu constituie vechime în muncă. Astfel, la atingerea limitei de vârstă, persoana în cauză nu îndeplineşte condiţia de vechime pentru a beneficia de pensie”, mai arată oficialii ITM Maramureş.
În altă ordine de idei, în caz de îmbolnăvire, persoana încadrată fără forme legale nu beneficiază de concediu medical plătit şi, după caz, de pensie de boală sau handicap.
Riscul de a nu fi plătiţi
Neplata salariului sau faptul că angajatorii nu întocmesc lucrătorilor contracte individuale de muncă sunt cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei muncii pe care cetăţenii le-au reclamat în sutele de petiţii adresate ITM Maramureş.
„De multe ori cetăţenii, vin cu reclamaţii de acest gen după plecarea lor din firma respectivă. În acest caz, reclamanţii nu mai sunt angajaţi şi ITM Maramureş nu mai are puterea de a interveni, singura lor soluţie fiind instanţa”, a declarat Năcuţă Dragoş, inspectorul-şef al ITM Maramureş.
Preluare: InfoMM.ro