Canicula aduce măsuri speciale de lucru, motiv pentru care reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş au demarat verificări în rândul angajatorilor din judeţ. Responsabilii au luat la puricat zeci de unităţi comerciale, constatând mai multe deficienţe. Nu au aplicat amenzi, însă, pentru că legislaţia prevede anumite împrejurări.
„În baza Ordonanţei 99 pe 2000 privind temperaturile extreme au fost verificate 42 de unităţi. Trebuie făcută o precizare şi anume că sunt declarate temperature extreme, atunci când prin staţie de prognoză se transmit acele avertizări meteorologice când două zile consecutive se înregistrează peste 37 de grade. Ori în Maramureş nu am avut situaţii de acest gen, dar au fost efectuate controale. Au fost verificate 42 de unităţi cu un număr de 6.743 de salariaţi. Au fost constatate 19 deficienţe, în care s-au dispus măsuri de remediere şi s-au aplicat 22 de avertismente. Nu s-au aplicat sancţiuni pecuniare, amenzi, ci doar avertismente şi s-au dispus măsurile de intrare în legalitate”, a declarat Mircea Onea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş.
2 - 4 litri de apă minerală/persoană
Conform legislaţiei, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme este necesară asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate. În plus, este necesară trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
În al doilea rând, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă trebuie avută în vedere reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorii au obligaţia să asigure apă minerală, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, dar şi asigurarea de duşuri. Nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.
Preluare: InfoMM.ro