La 20 de ani-cu capul in nori. Spiritul practic nu prea are loc , nu poti gandi la rece, cand hormonii fac tumbe. Parintii sunt cei care pun inaintea iubiri voastre cu capul in nori, lucrurile practice: facultatea, locul de munca, o locuinta. voi stiti un singur lucru: nimeni si nimic n-o sa va impiedice sa fiti un cuplu, sa descoperiti impreuna pasiunea, dar.....prima tentativa de a face dragoste nu este intotdeauna cea mai frumoasa amintire. Daca tu nu te simti pregatit/a, nu este cazul sa cedezi inainte presiunilor si , din teribilism sau curiozitate deoarece vei fi inhibat/a sau crispat/a iar partenera sau partenerul nu poate fi destul de experimentat la varsta asta.

La 30 de ani-pasiune si rafinament. Exaltarea de la inceputul relatiei voastre a cedat locul pasiunii calme, experientei si responsabilitatii, mai ales daca ati devenit parinti. Dar acum poate fi in cumpana relatia voastra, din anumite cauze cum ar fi restrictiile sexuale inainte si dupa nastere, depresia post-natala a mamei, convingerea ei ca acum, devenind mama, relatia sezuala cu partenerul cade sub grija si ingrijirea copilului. Ce lipsea? Asa-zisul soc al varstei, la implinirea varstei de 30 de ani, multe femei sunt de parere ca tineretea lor a trecut, in schimb, barbati cred ca dupa 30 de ani sunt mai maturi, cu mai multa prestanta. Asadar te plasezi singura in inferioritate, total nejustificat; femeia la 30 de ani fiind supranumita si femeia vioara.

La 40 de ani-intre uzura si a doua tinerete. Trupul si sufletul se pregatesc pentru a doua tinerete in cazul femeilor, pe cand cercetarile medicale acrediteaza o ipoteza destul de socanta in ceea ce-i priveste pe barbati: aceasta este varsa plenitudini lor sexuale. Pana spre 45 de ani, cand apar andropauza, surmenajul si stresul, iar daca mai intervina si alti factori , relatia voastra sexuala este prima care are de pierdut. Frustrarile si jena de a discuta deschis despre aceasta problema, tind sa raceasca si mai mult o relatie deja marcata de uzura, femeia fiind cea care trebuie sa gaseasca resurse de intelegere, tandrete si calm, reinventand jocul seductiei prin machiaj, epilare, si coafura. Toate acestea si un weekend departe de casa, griji si copii poate face minuni pentru relatia voastra.

La 50 de ani-seninatate si tandrete. se spune ca modificarile de ordin psihologic si sexual ale acestei varste afecteaza relatia de cuplu. In cazul femeilor, se da vina pe menopauza aceasta nu mai fiind demult considerata o . femaia nemaifiin fertila, scapa de riscul sarcinilor nedorite. Nici reducerea libidoului nu se leaga de menopauza, altele fiin explicatiile pentru acest lucru: alterarea imagini de sine, pierderea reperelor sociale prin iesirea la pensie, mutarea copiilor la casele lor etc. La fel, nici partenerul nu este ferit de avatarurile varstei: reactivitarea lui sexuala fiind mai lenta iar retragerea lui din viata sociala afectandul la fel de mult. Totusi sunteti singuri, ca la inceputul relatiei voastre si ar trebui sa redescoperiti farmecul vietii in doi si ramaneti activi> In fond sunt atat de multe lucruri pe care vi le-ati dorit de-al lungul timpului pe care le puteti face acum. Profitati din plin de acest moment, ca la inceputul relatiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și