Sesizarea a fost înregistrată ieri, 11 septembrie, şi a fost făcută de Jandarmeria Română, iar faptele se referă la infracţiuni împotriva ordinii constituţionale.

Acţiunile împotriva ordinii constituţionale sunt cuprinse în articolul 397 din Codul Penal, mai exact:

"(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi".

Jandarmeria Română este condusă actualmente de Ionuţ Cătălin Sindile, împuternicit de ministrul Carmen Dan în această funcţie, dupa ce mandatul fostului şef, Sebastian Cucoş, care era la rându-i împuternicit, a expirat.

Sute de oameni au fost răniţi după protestul din 10 august, iar ulterior au fost depuse peste 700 de plângeri la Parchet împotriva jandarmilor.


Preluare: Observator.tv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și