"Suntem în prezent pe cale de a cere confirmări corespunzătoare" pentru informaţiile difuzate duminică de cotidianul britanic The Guardian, a precizat marţi secretarul general al guvernului nipon, Yoshihide Suga.

Potrivit documentelor transmise The Guardian de fostul consultant al NSA Edward Snowden, Japonia ar fi făcut parte din cele 38 de ţinte supravegheate de NSA, alături, printre altele, de Franţa, Italia şi Grecia. Aceste informaţii au fost publicate de media britanice după dezvăluirile din săptămânalul german Der Spiegel, care a relatat că NSA a spionat birourile Uniunii Europene de la Bruxelles şi misiunea diplomatică a UE de la Washington.

"Mă abţin să comentez în detaliu dialogul nostru diplomatic (cu Washington - n.r.), însă bineînţeles că ne interesează mult acest caz", a adăugat Suga.

Presupusele activităţi de spionaj ale NSA au provocat furia anumitor ţări europene, în special Germania şi Franţa, într-un moment în care Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie teoretic să lanseze importante negocieri în vederea unui acord de liber-schimb transatlantic.

Franţa "nu poate accepta acest tip de comportament" care trebuie să înceteze "imediat", a reacţionat preşedintele francez François Hollande, primul şef de stat care s-a exprimat atât de vehement privind suspiciunile de spionaj american. "S-au reunit deja suficiente elemente pentru a cere explicaţii", a adăugat el.

În Germania, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a spus că SUA trebuie "să-şi restabilească încrederea" cu aliaţii lor europeni. "Consider că o discuţie va avea loc imediat" între preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel, a precizat el.

Belgia, Grecia şi Austria au cerut de asemenea explicaţii din partea Washingtonului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și