După 11 zile de competiții, dominat de China, flacăra Jocurilor Paralimpice (ediția a 15-a) s-a stins duminică seara pe legendarul stadion Maracana, în același timp fiind pasată orașului Tokyo, care va găzdui ediția din 2020.

Sub focuri de artificii, spectacolul a debutat cu un solo incredibil de chitară, performat cu picioarele de Johnatha Bastos, un muzician născut fără brațe.

Recreând „sărbătoarea de la Rio”, trupe și soliști la modă în Brazilia, printre care cântăreții Céu, Gaby Amarantos sau Ivete Sangalo, chitaristul celebrului grup de rock metal Sepultura, Andreas Kisser, sau trupa Dream team do Passinho s-au succedat pe scenă.

Într-o perioadă politică tulbure în Brazilia, muzicianul Lucio Maia, din trupa Nacao Zumbi, a arătat de mai multe ori spatele chitarei sale pe care scria mesajul „Fora Temer” (Afară Temer), adresat noului președinte brazilian, care a lipsit de la ceremonie.

La festivitatea de deschidere, Michel Temer, care a înlocuit-o pe Dilma Rousseff, destituită de Senatul brazilian, a declarat deschise Jocurile de la Rio, în huiduielile întregului stadion Maracana.

Nu mai puțin de 4.350 de sportivi din 159 de țări, așezați în centrul stadionului, au participat la ceremonia de închidere, dansând și îmbrățișându-se.

Ambianța festivă a fost marcată și de omagiul adus ciclistului paralimpic iranian Bahman Golbarnezhad, decedat sâmbătă în timp ce participa la cursa de fond.

Acest prim deces survenit la Jocurile Paralimpice a umbrit evenimentul, a spus președintele Comitetului Paralimpic Internațional (IPC), Philip Craven, adresând din nou condoleanțe familiei iranianului și întregii delegații a acestei țări. Totodată, Craven a invitat publicul la un moment de reculegere în memoria sportivului de 48 de ani.

Președintele IPC a mulțumit „minunaților cariocas”, care au reușit să creeze „un carnaval al sportului”.

Ca și la Londra, China a dominat întrecerile, cu 238 de medalii, dintre care 106 de aur (11 mai mult decât la Londra, în 2012), 81 de argint și 51 de bronz, urmată de Marea Britanie, 64-39-44, și Ucraina, 41-37-39, etc. România a participat cu 12 sportivi, la 6 sporturi, cucerind o singură medalie, bronz prin judoka Alex Bologa (60 kg), încheind clasamentul pe medalii pe locul 76. Brazilia, țara organizatoare, a ocupat locul 8 (14-29-29). Jocurile Paralimpice au fost privite cu mare neliniște, fiind marcate de mari dificultăți financiare, în principal din cauza cheltuielilor neprevăzute pentru Jocurile Olimpice.

În august, Jocurile Paralimpice se găseau într-o situație delicată, cu doar 12 la sută bilete vândute. În cele din urmă, organizatorii au vândut 2,1 milioane de bilete din cele 2,5 scoase la vânzare, a doua cea mai bună rețetă după ediția de la Londra.

Spre deosebire de Jocurile Olimpice, unde arenele au fost goale sau pe jumătate pline, din cauza prețului prea mare pentru brazilieni, Jocurile Paralimpice s-au dovedit a fi potrivite pentru ieșirile în familie, deloc scumpe (10-20 de reali pe bilet, 3-6 euro).

Misiunea „a fost îndeplinită”, a afirmat Carlos Nuzman, președintele comitetului Rio-2016, la ceremonia de duminică. În total, organizarea Jocurilor (Olimpice și Paralimpice) ar fi costat 2,8 miliarde de dolari, cum se anunța în 2009, au precizat comitetul responsabil.

„Am fost impresionați de pasiunea arătată de cariocas (locuitorii din Rio, n. red.). Suntem acum mai motivați ca niciodată să oferim cele mai bune Jocuri posibile peste patru ani”, a declarat Toshiro Muto, președintele Comitetului Tokyo-2020.

Încheierea Jocurilor de la Rio marchează finalul unui ciclu de mari evenimente organizate de Brazilia, Summit-ul ONU asupra mediului Rio+20 (2012), Cupa Confederațiilor și Zilele Mondiale ale Tineretului catolic (2013), Cupa Mondială de fotbal (2014) și Jocurile de anul acesta.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și