Îmi amintesc foarte bine de întâlnirea cu o persoană despre care nu știam că îmi va deveni un bun prieten, dar despre care nici nu mă puteam gândi că voi scrie atât de repede despre plecarea lui într-o lume atât de îndepărtată. Ne-am cunoscut în toamna anului 1998 la Viena. Un bărbat chipeș, energic, și respectos. Am colaborat mulți ani, ba mai mult, din 2011 am devenit colegi. Era un om sârguincios, cu un suflet nobil și deschis pentru a oferi sprijin semenilor săi, un coleg în care am avut încredere și cu care am lucrat extraordinar până în ianuarie 2019.
Născut la data de 02 martie 1949 în orașul Buftea, România, cu cetățenie română și austriacă, a fost căsătorit cu Agnes Maria. A lăsat în urmă un fiu, Alexander. A absolvit școala generală și bacalaureatul la Liceul „Barbu Ştirbei“ din Buftea. Studiile superioare le-a efectuat la Facultatea de romanistică a Universității din Bucureşti.
În anul 1990 se stabilește în Austria și la doar câteva luni, începe studiul limbii germane la Berufspädagogisches Institut din Mödling. După acest studiu, se înscrie la cursul de computer specialist în Layout. A mai urmat cursul TEAM WORK –Desktop Publishing – “Ventura 2.0” și cursul de contabilitate, care se desfășoară în cadrul binecunoscutului Institut WIFI (Wirtschaftsförderungsinstitut) Austria. Nu se oprește aici și ambițios fiind, în anul 1992 este deja student la Institutul de Traducător și Interpret al Universității din Viena (UNI – WIEN, Übersetzer- und Dolmetscher-Institut). Desigur, pe parcursul anilor a mai frecventat și alte cursuri, atât în Austria cât și in România. În Austria, ECDL – European Computer Driving Licence Viena și studiul limbii engleze la Institutul Berlitz din Viena. În România înainte de anii 1990 a mai absolvit cursurile: Studii de Informatică, Diploma de Computerprogramator în Bucureşti și Regie film – Studii la Şcoala Populară de Artă din Giurgiu.
Înainte de a părăsi țara mamă condeiul a fost obiectul principal, care l-a însoțit în desfășurarea activităților sale ca redactor la diferite publicații, iar mai apoi ajungând și în funcții de conducere.
A fost Director-fondator şi editor al ziarului VLĂSIA din România; Secretar de redacţie principal la ziarul Jurnal Internaţional din Bucureşti; Redactor de carte şi tehnoredactor principal la Editura RECOOP din București; Redactor de carte şi tehnoredactor principal la AROMAR din Bucureşti; Reporter corespondent al ziarului Informaţia Bucureștiului; Asistent de regie şi instructor cultural (metodist) în oraşul Buftea; Membru al FIJ – Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor din Paris; Membru al UZ – Uniunea Ziariştilor din România; Ziarist: corector, reporter, redactor al ziarului militar ÎNAINTE; Corespondent al ziarelor: Scânteia tineretului, Informaţia Buc., Flacăra. Nu pot să nu amintesc că a fost: Redactor-literar al Postului Radio-Tv Unirea din Austria; Redactor-corespondent al ziarului VOCEA TA din Germania; Membru al UZPR – Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România; Redactor-șef, fondator al publicaţiei La voix du Liban din Viena; Membru al Londoner Presse Club din Anglia; Membru al SZR – Societatea Ziariștilor din România; Membru al ÖJC – Österreichischer Journalisten Club din Austria; Membru al UNCAV–PRESS, filială a ONU din Viena; Membru al IDM – Institut für Donauraum und Mitteleuropa din Austria; Reporter-corespondent, acreditat la VIC-PRESS - ONU din Viena; Membru al Clubului de Presă CONCORDIA din Austria; Redactor al IPA – Internationale-Presse-Agentur din Praga; Reporter-corespondent de Presă din Centrul Europei pentru: Adevărul, Azi, CRONICA ROMÂNĂ, România liberă, Literatorul, Flacăra, Muntenia (în România); Literatură şi Artă (în Republica Moldova); Fondator şi Redactor-Şef al ziarului Grai românesc din Viena. Trebuie să mai amintesc că a fost Membru al Österreichischer Liga für Menschenrechte din Austria. A exercitat și profesia de Agent comercial, la Firma TORREX-Pharma din Viena, Agent comercial, la Editura Kremayr & Scheriau/Orac din Viena și a fost conducătorul unui curs de limba română la VHS Wien-Nord.
Publicații:
CHIPUL NEVĂZUT AL DESTINULUI – 2010, roman, redactor,
„Rumänien nach der Revolution“ – 2007, interviuri, coautor,
„Grai românesc“ – 1996, ziar, Viena, redactor-fondator,
„ VLĂSIA“ – 1990, ziar, România, Director-fondator şi editor,
Prietenii lui Alex - 1990, carte pentru copii, Bucureşti, autor şi redactor,
Preparate culinare din peşte – 1989, carte de bucate, autor,
Rod tânăr – 1976, culegere de versuri – redactor şi coautor,
DESCHIDEM MUGURI – 1975, versuri, coautor şi redactor de carte,
Ţara de soare – 1974, versuri, coautor şi redactor de carte,
EXCELSIOR – (1973 -1977) 5 culegeri de versuri, redactor de carte,
“Trepte spre împlinire” – 1972, culegere de versuri şi proză, coautor.
Am amintit biografia jurnalistului, pentru toți cei care nu l-au cunoscut cu adevărat pe Mihai. Astăzi, sâmbătă 2 martie, 2019, urma să-l felicit de ziua lui de naștere, ar fi împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani, deși arăta mult mai tânăr. Și-a dorit mult asta, îmi spunea chiar și ultima dată când l-am vizitat la spitalul AKH din Viena, cu două zile inainte de plecarea lui la stele, ziua în care m-a îmbrățișat plângând și mi-a zis:”Știi că îmi doresc mult să ajung data de 2 martie, dar se pare că nu este posibil și de aceea te rog din suflet să faci tot ce te-am rugat pentru că, noi nu ne vom mai întâlni în această lume”. Avea dreptate pentru că asta s-a și petrecut. Doamne ce greu este, nu vă puteți închipui cu câtă greutate scriu aceste rânduri, pentru că l-am apreciat mult, a fost un om deosebit.
Din păcate nu mai am cum să-l felicit de ziua lui, doar cu lacrimi în ochi și mare regret, pot să aprind o lumânare și să rostesc o rugăciune pentru sufletul lui plecat într-o lume îndepărtată, după cum am amintit la început, lumea veșniciei. Până la sfârșit s-a luptat din răsputeri cu o boală crudă, care a năvălit asupra lui și l-a luat dintre noi, sâmbătă dimineata, 2 februarie 2019, orele 2:45 când și-a dat ultima suflare. După ce am primit această veste tragică, am încercat să duc la îndeplinire tot ce mă rugase Mihai atunci când mai era în viață.
Slujba de pomenire a avut loc la Biserica Romano Catolică din Leopoldau Hauplatz, Viena și a fost susținută de către părintele paroh Iulian Hotico împreună cu viitorul preot Bogdan Popescu. La această slujbă au participat persoane, care l-au apreciat pe Mihai, prof. Agneta Nae, prof. dr.Teodore Coresi, Ioan Mircea Popi, cumnații și câteva rude din partea soției, dar și prieteni austrieci, vecini de bloc ai familiei Anthony. Dupa slujbă, Agnes, soția lui Mihai, a rezervat o masă la restaurant pentru cele aproximativ 30 de persoane, unde s-a servit pomana, mâncare și băutură de sufletul lui Mihai.
Așa a dorit Mihai să fie plecarea lui din această lume, în liniște și pace, și dorința i-a fost îndeplinită. Prietenii și colegii, care nu au reușit să fie prezenți la această slujbă, au trimis mesaje de omagiere și câteva dintre acestea le-am inclus la final în acest articol.
Regret enorm plecarea lui Mihai și nu pot să spun altceva decât: somn lin prieten și coleg drag, odihnă veșnică și Bunul Dumnezeu să te aibă de-a dreapta sa!
Nelu Godja
RTV Unirea-Austria
02.03.2019
06.02.2018. Michael Cuțui (Viorel Băetu)
Destin
Trei reguli viaţa asta are
Ce le respectă mic sau mare
Indiferent de rang, de-onoare
Apare, creşte şi-apoi moare.
Se naşte, sigur doar o dată
Indiferent că-i făt, sau fată
Si-atunci când ciclul s-a sfârşit
O ia încet spre infinit.
Iar între cele două praguri
E viaţa, cu-ale ei meleaguri
Pe care mult vei rătăci
Până ce calea-o vei găsi.
Treci prin câmpii, cu flori şi iubire
Prăpăstii adânci, de chin şi mâhnire
Dealuri domoale, pline de pace
Râuri furioase, în care ura zace.
În vârf de munte extenuat
Priveşti în jos, cât ai urcat.
Şi-a treia lege o-nţelegi
Destinul nu poţi să-l alegi.
VERONICA BALAJ Radio Romania Timisoara
TOATĂ PĂREREA DE RĂU, o simțim când un suflet pleacă dintre noi!! De fiecare dată în aceste momente când legea firii își arată puterea implacabilă, când s-a întrerupt un fir al vieții, regretul ne înnegurează inima. Te conducem pe ultimul drum, drag prieten, păstrând în scrierile tale ca o mărturie a trecerii pe acest pământ. Dragă Mihai, îl rugăm pe Dumnezeu să îngăduie ca gândul nostru de bun rămas să fie auzit de îngeri, poate îți va fi mai ușoară urcarea spre ceruri. Să-ți dea Dumnezeu lumină veșnică în preajma sa.!! Nu ne rămâne decât să te comemorăm și să nu dăm uitării munca, strădania ta culturală. Ai îmbogățit o clipă de viață pământească cu sclipirea gândului tău. Te vom păstra în gând și inimă. Să-ți fei țărâna ușoară!!
Echipa ziarului Vocea ta și a agenției de presa Așii romani in frunte cu Ionela Van Rees Zota
Mihai a fost mai mult decât un scriitor, jurnalist și poet. Mihai a fost mai întâi de toate un foarte bun prieten. Unul pe care te puteai baza oricând și care răspundea prompt la orice i se solicita. Cu doar patru zile înainte de a muri, și-a luat timp și a scris pentru mine, pentru Ionela de la Nuernberg pe care nu a văzut-o live niciodată, dar pe care o cunoștea atât de bine ! A știut să își aleagă prietenii și cred eu că nimeni, niciodată nu l-a dezamăgit! Somn lin dragă Mihai și sa știi că te iubim și nu te vom uita niciodată!
Dr.Ionela Flood - președinta Asociației Culturale Românca Anglia și vicepreședinte RTV Unirea-Austria
Dragii mei, sunt de obicei în trecere pe la voi, totdeauna pentru ocazii speciale, pe care colegul nostru Ioan Godja le organizează pentru noi în pur spirit românesc. Sunt și de data aceasta alături de Dvs. în spirit și în gând, să pot aduce un gând pios lui Mihai Anthony, și un gând de solidaritate cu familia, colegii și prietenii. Noi ne-am întâlnit mereu la ocazii fericite, iar sufletele noastre s-au bucurat de o prietenie blândă și o înțelegere mutuală. Voi păstra această imagine în timp ce îi spun lui Mihai drum lin în lumină și odihnă spiritului în eternitate.
Cu bine Mihai, să ne revedem cu bine în această și unică eternitate!
Col(r)dr.ing. Constantin AVĂDANEI- Grupul de Inițiativă „CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018” UN ULTIM OMAGIU adus bunului nostru prieten și colaborator de la RadioTV Unirea Viena, MIHAI ANTHONY
Am aflat cu adâncă tristețe vestea trecerii în neființă a celui ce a fost, MIHAI ANTHONY. Ne-a părăsit unul dintre cei mai iubiți coechipieri din cadrul postului RadioTV Unirea Viena, un om cu suflet deosebit. Avea drept călăuză în drumul prin viață, o cugetare: „Celebritatea este cununa de lauri pe care adevăratele valori o primesc postmortem!” Nu ne așteptam ca să-i cităm așa devreme această cugetare și să i se înmâneze această cunună de lauri.
L-am cunoscut în ultima parte a vieții lui, când am luat contact cu activitatea postului de RadioTV Unirea, acolo acesta îndeplinind funcția de redactor literar. Dincolo de modestie și discreție, am evidențiat extraordinara sa întindere intelectuală, spiritul enciclopedic, natura și profunzimea preocupărilor sale în domeniul creației literare, în publicistică, în teatru și în lumea reportajelor. Domnul Mihai Anthony lasă în urmă o vastă operă literară, 13 cărți publicate și o creație publicistică deosebită. În tinerețe a fost un neobosit reporter și actor de film, a jucat în roluri episodice, în peste 25 de filme. Excelența în domeniul creației a fost dublată de un mare caracter. La ceruri va merge un suflet mare! Prieten drag, te vom pomeni și te vom purta în inimile noastre mult timp, de acum încolo!
Să te ierte Dumnezeu și să te odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei!