Morsi a fost destituit şi reţinut de armată la 3 iulie 2013, fiind ţinut de atunci într-un loc secret. El a fost plasat în arest preventiv în mod oficial pe 26 iulie şi inculpat pentru presupusă implicare în operaţiunile imputate Hamas şi care au vizat forţele de securitate, în timpul revoltei contra fostului preşedinte Hosni Mubarak din 2011. Capetele de acuzare privesc în special ajutorul pe care Hamas i l-ar fi oferit lui Morsi pentru a fugi din închisoarea unde fusese deţinut de regimul Mubarak la începutul lui 2011, cu puţin timp înainte de înlăturarea de la putere a fostului preşedinte egiptean.

Un tribunal egiptean a decis pe 23 iunie că Hamas, la putere în fâşia Gaza, şi Hezbollahul şiit libanez erau implicate în această importantă evadare din închisoarea Wadi Natrun, din nord-vestul capitalei egiptene. La acea vreme, Morsi a dat asigurări că el şi alţi 33 membri ai mişcării Fraţii Musulmani deţinuţi împreună cu el nu au evadat, ci "locuitorii le-au deschis uşile" închisorii.

Mai mulţi alţi conducători ai Fraţilor Musulmani se află şi ei în arest preventiv sau sunt căutaţi de justiţia egipteană.
Mai mulţi înalţi responsabili ai mişcării, între care şi ghidul suprem Mohamed Badie, urmează să fie judecaţi din 25 august pentru "instigare la omor" a manifestanţilor anti-Morsi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și