Putem compara restricțiile anti-Covid cu Holocaustul? În Germania, se pune această întrebare, în timp ce mii de manifestanți mărșăluiesc de câteva săptămâni împotriva obligației de vaccinare, unii afișând bannere cu referire la Holocaust.

„Printre cei care protestează în prezent, unii recurg în mod regulat la comparații cinice cu Holocaustul”, relatează „Die Süddeutsche Zeitung”. Își agață „stele evreiești” galbene la gât cu cuvintele „nevaccinat” sau susțin că situația actuală este „asemănătoare cu 1933”.

Multă vreme, justiția germană a rămas tăcută pe această temă, scrie cotidianul de la Munchen. „Investigațiile au fost abandonate. După ce au cântărit argumentele pro și contra, procurorii au conchis, în general, că referirile la Holocaust nu pot fi pedepsite prin lege”. Dar tendința începe să se inverseze. Odată cu proliferarea sloganurilor legate de Holocaust și apariția manifestanților îmbrăcați în prizonierii lagărelor de concentrare, instanțele au devenit mai severe în interpretarea lor.

Ziarul citează mai multe hotărâri recente în acest sens. „În Bavaria, un bărbat de 61 de ani tocmai a fost condamnat pentru că a postat pe un grup de Facebook […] un desen reprezentând intrarea în lagărul de concentrare de la Auschwitz cu o pancartă pe care scrie „Impfen macht frei”, explică cotidianul de stânga. Această inscripție – care înseamnă „vaccinul te face liber” și se referă la celebrul mesaj nazist „munca te face liber” – i-a adus sancțiuni financiare pe o perioadă de 60 de zile, o pedeapsă cu închisoarea comutată în contribuție financiară.

La Berlin, un utilizator care a postat pe rețelele de socializare fotografia unei stele galbene ștampilate „Nevaccinat”, a fost condamnat între timp la sancțiuni financiare pe o perioadă de 80 de zile pentru „incitare la ură”. Potrivit sentinței, comparația dintre persoanele nevaccinate și evrei în timpul Holocaustului „minimizează” gravitatea Holocaustului. Imaginea împărtășită de activist a fost însoțită de mesajul „Vânătoarea de oameni poate începe din nou”.

Curtea Constituțională germană recomandă prudență în astfel de cazuri. La Würzburg, Parchetul a ezitat multă vreme să inițieze acțiuni împotriva a zece manifestanți antivax care au afișat autocolante rotunde și galbene cu inscripția „nevaccinat”. În cele din urmă, a optat pentru acțiune în justiție, „din cauza apropierii de locul istoric al deportării evreilor din Würzburg” și a asemănărilor cu steaua galbenă. Dar o victorie legală nu este asigurată.


Preluare: G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și