Președintele Klaus Iohannis a sesizat luni Curtea Constituțională pentru a verifica legea prin care Parlamentul decide data alegerilor parlamentare, nu Guvernul.
Legea a fost adoptată de Legislativ la finalul lunii iulie. Parlamentul a stabilit că alegerile pot fi organizate cel mai târziu în 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020, iar data scrutinului va fi stabilită printr-o lege organică.
Klaus Iohannis susține, în sesizarea de neconstituționalitate, că legea încalcă mai multe articole din Constituție.
„O atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate.
Președintele consideră că Parlamentul ar putea să refuze să stabilească data alegerilor, fără a putea fi obligat să adopte o astfel de lege.
„Dacă Parlamentul nu adoptă legea de stabilire a datei alegerilor în termenul prevăzut prin legea criticată, acesta nu poate fi constrâns efectiv să-și îndeplinească această obligație legală, întrucât în calitate de unică autoritate legiuitoare, deține prerogativa exclusivă de apreciere asupra oportunității legiferării”, precizează Klaus Iohannis.
De asemenea, Klaus Iohannis susține că prin acestă lege parlamentarii își pot prelungi mandatul care este prevăzut în Constituție ca fiind de 4 ani. Potrivit legii fundamentale, acesta poate fi prelungit doar în caz de „stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora”.
„Prerogativa Guvernului de a stabili data alegerilor este una care decurge chiar din rolul său constituțional de a pune în executare legea. Totodată, dat fiind rolul Guvernului în organizarea alegerilor, această prerogativă este una firească și ține chiar de necesitatea îndeplinirii misiunii sale și de buna organizare a alegerilor, cu respectarea tuturor termenelor legale”, mai precizează președintele.
Preluare: Digi24.ro