Luigi are 81 de ani și s-a îndrăgostit de Svetlana, îngrijitoarea sa. Ea este moldoveancă și are mai puțin de jumătate din vârsta lui. El vrea să se căsătorească cu ea, dar copiii săi se opun și o dau în judecată, deoarece consideră că tatăl lor nu este capabil să ia decizii pentru el însuși. Luigi și Svetlana sunt două nume inventate de jurnaliștii italieni, dar povestea este reală și nu este singura din Italia.

Asta, pentru că din ce în ce mai multe persoane în vârstă devin soții celor care le îngrijesc familia. Acest lucru este demonstrat și de creșterea numărului de căsătorii mixte și a căsătoriilor cu soți de peste 60 de ani. În 2011, au existat 8.800 de căsătorii cu o persoană de peste 60 de ani, iar în 2020 aproape 15.000 (10.292 de miri și 4.308 de mirese). Tot în 2020 crește și procentul căsătoriilor cu cel puțin o persoană străină: 19 mii, una din cinci. Și aici apare o diferență de gen: bărbații italieni care au ales o parteneră cu cetățenie străină sunt 11%, în timp ce femeile italiene care s-au căsătorit cu un bărbat din altă țară sunt 3,6%.

Acest lucru este evidențiat de cel de-al patrulea Raport anual privind munca domestică, realizat de Observatorul Național Domina, care va fi prezentat pe 20 ianuarie în Senat.

După cum arată datele, majoritatea bărbaților care au celebrat o căsătorie mixtă în 2020 s-au căsătorit cu o femeie din România (18%), Ucraina (14,9%) și Rusia (7,5%). Brazilia (5,9%), Albania (4,4%), Moldova și Maroc (3,7%) urmează după țara de cetățenie.

„Comparația cu primele cetățenii ale îngrijitorilor și creșterea numărului de căsătorii ale bărbaților de peste 60 de ani sugerează că multe persoane în vârstă se căsătoresc cu asistenții lor personali”, spune Lorenzo Gasparrini, secretar general al Domina, Asociația Națională a Angajatorilor de Gospodărie Casnică.

Deși nu există date disponibile cu privire la profesia mirilor și a mireselor, „există o corelație clară între naționalitatea mireselor străine și cea a îngrijitorilor”. Fenomenul este, așadar, în creștere, în ciuda faptului că în Italia căsătoriile sunt în scădere: în 2020, au fost celebrate 96.841 de căsătorii, cu 47% mai puține decât cele 184.088 din anul precedent, potrivit ISTAT.


Preluare: G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și