Eugen Tomac, ales europarlamentar pe lista PMP, a contribuit la campania partidului cu 1.000.0000 de lei. Întrebat de G4Media, acesta a spus că 880.000 de lei din acești bani reprezintă împrumuturi pe care le-a luat de la două persoane fizice în nume propriu.

Acesta a declarat că a recuperat între timp banii de la partid și a achitat împrumuturile. Întrebat dacă a plătit dobândă pentru bani, acesta a spus că ”sunt niște comisioane”.

Cum funcționează actualul sistem de finanțare al campaniilor electorale, a explicat pentru G4Media.ro chiar Eugen Tomac: candidații împrumută partidele, partidele plătesc cheltuielile din campania electorală, iar dacă acestea ating pragul electoral și pot justifica corect plățile făcute, își primesc banii înapoi de la stat. Apoi, candidații își primesc și ei sumele cu care au împrumutat partidul, exact cum a făcut el.

Tomac spune că PMP primește subvenție aproximativ 150.000 de lei pe lună de la stat, în condițiile în care alte partide mari primesc mult mai mult. Chiar și așa, potrivit legii, acești bani nu pot fi folosiți în campania electorală, de aceea partidele au nevoie de alți bani pentru campanie. Așa se ajunge la împrumuturi. ”Nu este nimic incorect. Noi am cheltuit acești bani în mod transparent și am dorit să obținem un rezultat bun la alegeri” a spus Tomac.

Așadar, Eugen Tomac a împrumutat PMP cu 1.000.000 de lei, în campania electorală care a trecut. Este vorba despre trei împrumuturi: unul de 500.000 de lei, unul de 230.000 de lei și altul de 150.000 de lei, luate de la două persoane fizice.

Creditorul său principal a fost Vasile Moise Deju, fost lider al Partidei Romilor Dâmbovița, despre care Tomac a spus că ”îl știe de câțiva ani”.

Surprinzător sau nu, fiul acestuia, Sebastian Moise, a devenit deputat exact în locul lui Eugen Tomac, după ce acesta și-a preluat mandatul de europarlamentar. Moise era pe locul 5 pe lista PMP în cadrul alegerilor parlamentare. Tomac a spus că ”nu are legătură cu împrumutul” și că la mijloc este vorba despre o decizie luată în partid. A adăugat că unul dintre candidați a plecat din partid, iar altul ”a rămas pentru administrație”. Așa s-a ajuns ca Sebastian Moise să ajungă deputat, după plecarea lui Tomac în Parlamentul European.

Numele tânărului deputat Sebastian Moise, născut în 1987, apare în dosarul retrocedărilor, alături de cel al lui Alin Cocoş (fiul lui Dorin Cocoș). Procurorii au precizat însă că Sebastian Moise nu are nici o calitate în acest dosar, a scris Hotnews.ro.

Numele său apare în referatul procurorilor, în contextul în care i-a spus lui Alin Cocoş că are cunoştinţă despre vânzarea unor drepturi litigioase și l-a întrebat dacă nu dorește să le cumpere tatăl său, Dorin Cocoș. Potrivit procurorilor, răspunsul lui Cocoș ar fi fost afirmativ, dar că ar fi menționat că vrea să cumpere doar prin interpuși, nu în nume propriu.

De remarcat este că și Sebastian Moise are, pe lângă o avere considerabilă, și datorii extrem de mari, potrivit declarației de avere. Are 9 împrumuturi, dintre care cel mai mare, în valoare de 2 milioane de lei, este scadent în 2019. Doar trei dintre acestea sunt către instituții bancare. La alte trei, deputatul a trecut doar ”contract de împrumut”, iar la ultimele trei nu a mai scris nimic.

Același scenariu de finanțare l-a urmat, până la un punct, și Rovana Plumb. Aceasta a împrumutat 800.000 de lei de la o persoană fizică pe nume Elena Loghin și a împrumutat mai departe partidul pentru campania electorală prilejuită de alegerile europarlamentare.

Romana Plumb se aștepta să primească această contribuție înapoi, după ce PSD ar fi făcut deconturile cu AEP, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

PSD nu mai poate lua însă banii pentru că AEP a decis să nu mai ramburseze nici un leu partidului din cauza complicațiilor apărute în scandalul fostului trezorier Mircea Drăghici. Astfel Rovana Plumb nu i-a mai putut recupera.


Preluare: g4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și