Nota de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare a fost emisă la finalul lunii trecute (în 28 iunie 2022), iar beneficiarul proiectului SMID (CJ Maramureș), care este finanțat parțial din fonduri europene nerambursabile (prin programul POS Mediu), va trebui să ramburseze în pușculița europeană suma amendată (cheltuită incorect).

Administrația județeană a decis să plătească sancțiunea în principal din excedentul financiar aferent anului 2021 (când au rămas necheltuiți în bugetul județean 17.353.060 lei, sumă din care în acest moment mai este disponibilă 815.590 lei). Cu acești bani se puteau face reparații la drumuri sau alte investiții, în schimb plătim amenzi.

Corecția financiară este similară cu retragerea (totală sau, în acest caz, parțială) fondurilor acordate unui proiect finanțat de UE (în cazul de față, SMID Maramureș), în urma constatării unei erori cauzate de nereguli. Pentru combaterea fraudei, Comisia Europeană dispune de diverse modalități de control a cheltuirii banilor acordați (respectiv, proceduri de monitorizare periodică, certificarea cheltuielilor și auditare).

Conform principiilor de transparență și de completă informare a publicului, 2mnews va completa această scriere cu devoalarea motivelor pentru care administrației județene i-a fost impusă de UE respectiva corecție financiară, în măsura în care conducerea CJ Maramureș va răspunde solicitării publicației, de lămurire/clarificare a situației.


Preluare: 2mnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și