A doua zi după Lăsata Secului începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului care ține până în 24 decembrie.

În 2023 Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului pică marți, 14 noiembrie, în ziua Sfântului Filip. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca “de dulce”.

Postul Nașterii Domnului va fi în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie. În această perioadă este interzis să se organizeze nunți, botezuri sau alte evenimente de acest gen.

Lăsata secului pentru Postul Nașterii Domnului
”Lăsatul secului” sau “alimentele de sec” se referă în mod direct la nevoinţa omului în aşteptarea unei mari sărbători. Sec înseamnă uscat, fără grăsime, de post.

“Lăsatul secului” este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post.

Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă aceasta dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

În ce zi din săptămână este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023
În acest an Lăsata Secului cade marți, iar de miercuri 15 noiembrie începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului Isus Hristos.

Acest post se încheie pe 24 decembrie. Este un răstimp de meditaţie şi rugăciune, în care creştinii ortodocşi vor consuma numai produse vegetale şi peşte, în zilele în care există dezlegare.

Tot în această perioadă oamenii se adunau la şezătoare, un străvechi şi unic obicei românesc.

Lăsata Secului va avea loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie 2023. În perioada postului, care ține până în 24 decembrie, nu se vor organiza nunți, botezuri sau alte evenimente de acest gen.

Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin.

Începând din această zi, din cele mai vechi timpuri li se îngăduia copiilor să se adune seara acasă la unul dintre ei ca să învețe colindele şi să-şi facă planul pentru perioada de colindat.

Potrivit crestinortodox.ro, cuvântul sec din „lăsatul secului” se înțelege ca fiind sinonim cu uscat, de post sau fără grăsime. Cu toate acestea, clericii ne învață că accentul nu trebuie să fie pe mâncare, ci pe obiceiurile lumești care trebuie temperate.

Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar.

Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să îmbuneze și sufletul.

Tradiții și superstiții de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023

- se pregătește o masa aleasă, cu bucate ce nu vor putea fi consumate în timpul postului, precum carnea, lactatele și alcoolul
- nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri gospodăria de rele
- femeile pregătesc turte din mălai și dau de pomană
- dacă dai ceva cu împrumut în această zi, se vor înmulți lupii.
- vasele folosite trebuie spălate și așezate cu gura în jos, pe masa în noaptea de dinaintea postului, pentru a goni spiritele care vor să intre în casă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și