Denumit popular si romanita este raspandit in special in zona de ses, in locuri insorite dar poate fi gasit si printre alte plante semanate sau la margini de drumuri.

Florile de musetel le putem procura proaspete incepand din lunile aprilie - mai si pana in august sau le putem usca si pastra, folosindu- le la nevoie pentru sanatate.

Muşeţelul creşte pe ogoare, soluri argiloase, câmpii, lu­mi­ni­­şuri, costişe, pe lanuri de ce­reale, câmpuri de porumb, trifoi, cartofi şi sfeclă. Această plantă valoroasă este tot mai rară şi izgonită din ce în ce mai mult din cauza folosirii ex­ce­si­ve a îngrăşămintelor chimice şi a combaterii buruienilor prin er­bicide.

Pentru ce este bun musetelul?

1. Durerile premenstruale;
2. Colicile la sugari;
3. Senzatie de balonare;
4. Infectii usoare ale cailor respiratorii superioare;
5. Anxietate;
6. Insomnie;
7. Induce o stare de relaxare si calmeaza in perioada travaliului;

Pentru uz extern este recomandat in:
tratarea iritatiilor si fisurilor care apar la nivelul sfarcurilor ca urmare a alaptarii;
tratarea infectiilor minore ale pielii sau a zgarieturilor;
tratarea ochilor obositi sau a infectiilor oculare minore.

Protejează neuronii

Astăzi, efectele terapeutice ale muşeţelului sunt în atenţia specialiştilor care efectuează ample studii clinice şi de laborator. Până acum, studiile au scos la iveală faptul că muşeţelul protejează neuronii de acţiunea unei proteine (amiloida B), implicată în maladia Alzheimer. De asemenea, au ieşit în evidenţă proprietăţile antibacteriene ale muşeţelului, eficiente faţă de stafilococul auriu.

Beneficii pentru ţesuturi şi pentru căile urinare

Muşeţelul acţioneaza benefic asupra pielii şi asupra mucoaselor, stimulează şi regenerează ţesuturile, normalizând metabolismul pielii. De asemenea, infuzia de muşeţel acţionează asupra mucoasei gastrice şi intestinale, având efect antiulceros, rezolvând şi inflamaţia căilor urinare.

În acest caz, se recomandă câte două căni de infuzie pe zi, un interval de 14 zile. După o pauză de o săptămână, tratamentul se poate repeta.

Alte boli, aceeaşi plantă

Muşeţelul este aliatul nostru în răceli, în stări gripale şi în inflamaţii ale laringelui. În amestec cu menta ( câte o linguriţă din fiecare plantă la o cană de apă fierbinte ),infuzia combinată face minuni în stările gripale. Se recomandă câte trei căni pe zi, un interval de şapte zile.

Moduri de utilizare:

1. Infuzie dintr- o lingurita de flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 1- 2 cani pe zi, preferabil pe stomacul gol.

Infuzia ajuta in: gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, balonari, colici abdominale, stimularea functiei hepatice, menstre dureroase, astm bronsic.

Se poate folosi si in caz de gripa dar se beau 2- 3 cani pe zi.

Inhalatiile cu infuzie au efect foarte bun asupra cailor respiratorii superioare si asupra sinusurilor.

Pot fi folosite si clisme cu infuzie pentru a inlatura starile iritative ale intestinului gros.

2. Infuzie din 3 linguri flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15- 20 minute si apoi se strecoara.

In cazul gingivitelor, abceselor dentare, stomatitelor, aftelor, infuzia calduta sau la temperatura camerei se tine in gura circa 5 minute de mai multe ori pe zi.

In cazul amigdalitelor se face gargara de mai multe ori pe zi.

Pentru tratamentul leucoreei se fac spalaturi vaginale de mai multe ori pe zi cu infuzie.


3. Infuzie din 3 linguri flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 30 minute, apoi se strecoara.

Se pun cataplasme cu acest ceai in ulcere varicoase, furunculoza, eczeme, rani, ulceratii, arsuri.


Florile de musetel se folosesc si in cosmetica:

- Pentru tenurile uscate si ridate se pun comprese cu infuzie pe fata;
- Pentru tenurile iritate si inrosite se pun comprese cu infuzie dintr- o lingura de flori la o cana cu apa clocotita , lasata acoperita 30 minute;
- Pentru tenurile grase se pot face bai de aburi cu infuzie din doua lingurite flori la o cana cu apa in clocot.


Cum procuram florile de musetel

Ele pot fi procurate de la magazinele specializate in produse naturale. Daca florile de musetel sunt cumparate din piata este bine sa ne informam asupra locului de unde au fost culese. Trebuie evitate pajistile apropiate de sosele (caci florile se incarca cu plumb si devin toxice) precum si locurile unde au fost folosite substante toxice.

Florile de musetel se culeg in zile insorite si in timpul pranzului.

Ele trebuie uscate la umbra, in locuri curate si bine aerisite, intinse in strat subtire pe o panza curata sau pe o hartie alba.
Revistele, ziarele si tipariturile sunt contraindicate pentru uscare caci florile pot absorbi cerneala tipografica care este toxica.

In timpul uscarii se intorc din cand in cand pentru a nu se innegrii. Florile nu trebuie sa transpire, sa mucegaiasca sau sa fermenteze.

Florile uscate se pastreaza in pungi de hartie sau cutii de carton. Borcanele si pungile de plastic sunt contraindicate caci in ele plantele transpira.

Florile uscate se pot folosi timp de doi ani de la recoltare dupa care se arunca.

Masuri de precautie:

nu consuma cantitati exagerate de ceai de musetel cand esti insarcinata, deoarece unele substante din planta pot cauza contractii uterine;

produsele folosite pentru curatirea fetei si care contin musetel, insa si alcool iti pot irita ochii;

ceaiul de musetel foarte concentrat si fierbinte poate cauza senzatie de greata si voma;

persoanele care sufera de astm trebuie sa fie foarte atente la cantitatea de ceai de musetel consumata, in special daca apare o reactie alergica la el;

compresele cu musetel, cremele care contin musetel, cat si ceaiurile pot cauza reactii alergice la unele persoane cu sensibilitate la aceasta planta;

clismele cu infuzie de musetel pot fi periculoase daca sunt aplicate femeilor in perioada travaliului, din cauza posibilelor reactii alergice;

musetelul poate interfera cu formarea cheagurilor de sange, de aceea nu trebuie sa-l folosesti in combinatie cu aspirina sau alte medicamente anticoagulante;

nu combina musetelul cu diazepamul sau alte medicamente sedative, deoarece potenteaza actiunea sedativelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și