Legea care prevede legalizarea canabisului a trecut tacit de Senat și urmează să ajungă în Camera Deputaților, care este și for decizional.

Potrivit proiectului, cei care vor dori cultivarea plantelor vor trebui să obțină avize de la ministerul Agriculturii, dar și de la nou-înființata Agenție Națională privind Canabisul. Cultivarea, transportul, prepararea dar și vânzarea vor fi monitorizate, iar medicamentele vor fi disponibile doar în farmacii.

Legea prevede ca pacienții să poată să aibă acces la noile medicamente doar pe baza unor rețete speciale, securizate, prescrise de către medicii specialiști, care devin responsabili pentru durata tratamentului și a cantității prescrise. Ridicarea medicamentelor trebuie făcută în 10 zile de la eliberarea rețetei, altfel, cumpărătorul va avea nevoie de o nouă prescripție medicală, arată proiectul care a trecut de Senat.

“Prescripția medicală poate cuprinde poate cuprinde o cantitate de plante de canabis sau preparate ce conțin canabis necesară tratamentului pentru cel mult 30 de zile”, se arată în textul legii.

Iar cei care dețin formulare de prescripție pentru canabis vor fi obligați să asigure protecția fizică a acestora și să anunțe autoritățile în cazul în care acestea au fost distruse, furate sau pierdute.

Printre semnatarii proiectului legislativ se numără parlamentari de la PSD, USR și ALDE.

În total, 18 legi au trecut marți tacit de Senatul României prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare, la 30 octombrie, 2, 6 și 20 noiembrie 2019.

În Europa, cele mai multe țări au dat undă verde
Statele europene au legi diferite atunci când vine vorba de utilizarea canabisului. În Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, San Marino, Elveția și Marea Britanie, toate au legalizat deja utilizarea canabisului pentru scopuri medicinale sau pentru anumite afecțiuni medicale.

În Statele Unite există discuții cu privire la legalizarea canabisului în scopuri medicinale, iar tot mai multe state au dat și ele undă verde, votând pentru legalizare. În prezent, utilizarea canabisului în scopuri medicinale este legală în 33 de state, patru teritorii și Districtul Columbia.

Utilizarea de către pacienți a canabisului este legală și în multe state din America de Sud. Legislațiile naționale sunt modificate și în țări din Africa.


Preluare: PortalSM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și