Actul normativ a fost dezbătut mai multe zile în Comisia juridică, care se reuneşte şi joi, de la ora 11:00, pentru a emite raportul.

Juriștii din forul decizional au lucrat până târziu în noapte la formă finală a documentului.

Cum a două lună de stare de alertă este aproape de final, Guvernul s-a reunit într-o ședința extraordinară pentru a exinde această măsură cu încă 30 de zile, începând cu data de 17 iulie.

Înainte de decizie, premierul, ministrul Sănătății, cel al Internelor, dar și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență au fost chemați la Palatul Cotroceni pentru o discuție cu președintele.

Klaus Iohannis: „Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Situația epidemiologică nu este bună. Nu se prevede acum introducerea de noi restricții, cum, din păcate, având această evoluție, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxări”.

Pe de altă parte, șeful statului a anunțat că Executivul nu vrea să ia măsuri care să „inhibe” economia.

Situația epidemiologică a fost discutată și în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, înainte de ședința de Guvern.

Ludovic Orban: „Al doilea punct pe ordinea de zi este proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică”.

Raed Arafat: „Am avut grupul tehnico-științific și s-a realizat împreună cu Centrul Național de Comandă și Conducere a Intervenției nota de fundamentare pe motivația de ce trebuie să fie prelungită starea de urgență. Nu introducem nicio restricție nouă. Nicio restricție nouă”.

Guvernul susține că nu are nevoie de girul Parlamentului pentru ca noua stare de alertă să între în vigoare și că e suficient doar că aleșii să fie informați. Legislația în vigoare prevede ca măsura poate fi instituită pentru o perioada de cel mult 30 zile, care poate fi, bineînțeles, reînnoită. Așadar, după două luni de stare de urgență, intrăm în a treia luna de stare de alertă.”

În această perioadă, toate recomandările și obligațiile de respectare a distanțării sociale și de igienă rămân valabile. Mai mult, premierul a cerut tuturor instituțiilor abilitate pentru intensificarea controalelor în locurile care s-ar putea aglomera, precum piețele, mall-urile, plajele și alte zone de agrement.

Citește mai mult pe stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și