Despre importanţa evenimentului a vorbit cercetătorul Leonard Velcescu, doctor în istoria artei cu teza "Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică", susţinută în anul 2000 la Sorbona şi EPHE (Paris) şi premiată în 2012 de Academia Română.

"Anul acesta se împlinesc exact 1900 de ani de când a fost inaugurată Columna lui Traian. Forul lui Traian a fost inaugurat în 112, iar Columna un an mai târziu, în 113. (...) Columna lui Traian e cam tot ce a mai rămas din Forul lui Traian", a arătat Velcescu subliniind că monumentul a reprezentat sursă de inspiraţie pentru artişti renumiţi - Rafael, Michelangelo, Bernini, Rubens.

Totodată el a pledat pentru "integrarea" celor mai importante monumente în societatea actuală şi a comparat Columna cu "o carte de identitate care trebuie să dăinuie".

"Toate aceste monumente importante, care ne privesc şi pe noi în mod direct, trebuie integrate în societatea noastră actuală, ca o moştenire culturală, ele reprezintă identitatea noastră. Acest monument inestimabil să nu fie uitat, să fie studiat în şcoală, de către studenţi, istorici, istorici de artă, sculptori, pentru ca acest monument să fie tot timpul viu în spiritele şi cărţile noastre. Este ca un fel de carte de identitate care trebuie să dăinuie cât vom exista", a spus Leonard Velcescu.

În opinia prof.univ.dr. Ion Coja, faptul că Traian a simţit nevoia să ridice acest monument, deosebit de important şi semnificativ, arată printre altele şi preţuirea aparte a romanilor faţă de Dacia.

"Dacii au fost cuceriţi destul de greu, în comparaţie cu mersul triumfal al cuceririlor romane (...). Romanii au ştiut să-şi respecte adversarii, au ştiut să le arate preţuirea lor, deopotrivă prin Columna lui Traian, prin Tropaeum Traiani de la Adamclisi, care şi acela este este un monument deosebit al antichităţii, fără pereche şi acela, precum şi prin statuile acestea de daci care, încă nici azi nu înţelegem de ce sunt aşa de multe, de mari şi de frumoase. E un mesaj subtil pe care îl transmit şi pe care încă nu l-am descifrat noi", a evidenţiat Coja.

Sensul major al Columnei lui Traian este, după părerea profesorului Ion Coja, respectul roman faţă de adversarii săi. "Au avut o calitate pe care nu au mai avut-o alţi cuceritori, şi anume aceea că au ştiut să colaboreze cu băştinaşii, cu autohtonii. Tocmai de aceea, o bună vreme romanii erau aşteptaţi să vină (...), pentru că aduceau o îmbunătăţire a vieţii", a explicat vorbitorul.

El a mai evidenţiat faptul că Dacia a fost cucerită în momentul de maximă expansiune, de maxim prestigiu al Romei, lucru care explică de ce cuvântul romanus s-a păstrat numai la români. "Pentru că, mai târziu, după retragerea aureliană, în sec.IV-V, prestigiul numelui de romanus a scăpătat. Deci celelalte popoare romanice au asistat la decăderea imperiului roman, pe când daco-romanii, în nordul Dunării, nu au mai asistat la acest spectacol neplăcut şi au rămas cu amintirea falnică a romanilor de pe vremea lui Traian", a remarcat Ion Coja.

Nu în ultimul rând, profesorul Coja s-a referit la numele lui Traian care s-a păstrat în tradiţia românilor.

Prezent la manifestare, viceprimarul Capitalei, Dan Darabont, a spus că evenimentul este un pretext binevenit de a aduce în atenţia cât mai multor oameni că istoria dacilor şi a romanilor. "Nu se spune nimic, în istoria pe care o cunoaştem şi am învăţat-o la şcoală, despre rolul dacilor în imperiul roman timp de câteva sute de ani, nu se spune nimic despre faptul că la vremea primului război daco-roman, majoritatea Daciei era deja creştinată de către Apostolul Andrei, nu se spune nimic despre faptul că a apărut o limbă, sau exista dinainte poate, o limbă unitară pe o suprafaţă mai mare decât a actualei Românii. (...) Sunt câteva întrebări la care, cred eu, ar trebui să avem curajul să căutăm nişte răspunsuri, dincolo de gândirea care ne-a fost formată prin educaţia materialist-dialectică şi să facem mai mult apel la intuiţie şi la logică", a susţinut Darabont.

Evenimentul a continuat cu proiectarea unor filme documentare realizate despre Columna lui Traian, un recital al pianistei Sânziana Mircea şi proiectarea filmului "Decoding Dacia".

Anul acesta, pe 12 mai, s-au împlinit 1900 de ani de la inaugurarea, la Roma, a unuia dintre cele mai importante monumente ale antichităţii europene: Columna lui Traian.

Columna este o preţioasă cronică vizuală a războaielor daco-romane (101-102, 105-106 d.Hr) şi un izvor de mare însemnătate pentru cunoaşterea istoriei naţionale.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și