Votul a fost secret cu bile.

Anterior acesta fusese validat de membrii Comisiilor de politică externă şi de cultură ale Senatului.

Lilian Zamfiroiu îl înlocuieşte astfel pe Andrei Marga care a demisionat în cursul săptămânii trecute.

Candidatul USL pentru şefia ICR, Lilian Zamfiroiu, a declarat marţi, la audierea din Comisiile reunite de cultură şi politică externă, că îşi propune să aducă "ceasul la zero" în cultura română.

"Aş dori să aduc ceasul la zero, anume să aduc la aceeaşi masă reprezentanţii tuturor curentelor culturale. Ştiu că unii dintre voi veţi zâmbi, este o misiune aparent imposibilă. Mă încăpăţânez să cred, însă, în acest deziderat. De ce imaginea culturii române în lume ar fi multiplă, din moment ce cultura română este una singură? Nu voi institui regula au plecat ai voştri, au venit ai noştri pentru că nu fac parte nici din ai voştri, nici din ai noştri", a precizat Zamfiroiu.

El a spus că se va consulta cu specialişti ai ICR privind filialele din ţară şi a arătat că menirea principală a Institutului trebuie să fie "exportul".

"Daţi-mi voie, deşi suntem în cadru cât se poate de oficial, să vă dau un răspuns oficial şi unul mai personal. Oficial mă voi consulta cu oamenii de specialitate din institut asupra legalităţii funcţionarii acestor filiale din ţară. Cum spuneam, menirea principală a ICR este exportul. Este adevărat, una din motivaţiile pe care le-am auzit despre filialele ICR din ţară este că ar reprezenta un fel de aspiratoare de cultură pe plan local. Am încercat să mă informez, să mă uit prin alte locuri cum se întâmplă şi trebuie să vă spun că nu prea există. Eu personal nu pornesc pe ideea fixă de a le desfiinţa, dar în momentul de faţă eu nu le văd utilitatea", a spus Zamfiroiu.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și