În prezent, bilanţul negru al tragediei de la Colectiv indică 56 morţi. În plus, în spitalele din Bucureşti mai sunt internate încă 52 persoane, din care 12 încă în stare critică. Un pacient a fost transferat în Germania, în timp ce alţi 30 în stare gravă au fost transportaţi deja în străinătate. Secretarul de stat Raed Arafat a averizat însă că bilanţul negru al victimelor ar putea creşte în următoarele zile. Tocmai pentru că astfel de drame să nu se mai producă, peste tot în ţară se efectuează verificări în locurile publice. Deci, acţiunile de control s-au desfăşurat şi se derulează în continuare la obiective cu afluenţă de persoane potrivit Planului de măsuri elaborat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, au arătat reprezentanţii ISU Maramureş.

Amenzi şi sancţiuni contravenţionale pentru deficienţe

Până în prezent, au fost identificate de către personalul instituţiei noastre cu sprijinul autorităţii publice locale un număr de 35 obiective în municipiul Baia Mare şi cinci în municipiul Sighetu Marmaţiei, acţiunea continuând şi în perioada următoare. „Au fost controlate pe linia apărării împotriva incendiilor un număr de 20 obiective, astfel: patru săli de spectacole, un cămin cultural în localităţile Baia Mare, Cavnic şi Repedea, aplicându-se cinci sancţiuni contravenţionale, cinci obiective cu afluenţă de persoane - cluburi, baruri, discoteci - în localităţile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, aplicându-se patru sancţiuni contravenţionale şi patru primării, şase unităţi şcolare în localităţile Valea Chioarului, Remetea Chioarului, Repedea şi Sighetu Marmaţiei, aplicându-se două sancţiuni contravenţionale”, a arătat Cornel Băbuţ, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş. Motivele sunt aproape evidente. „Sancţiunile au fost aplicate pentru existenţa unor deficienţe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, existenţa unor nereguli din punct de vedere al prevenirii situaţiilor de urgenţă, având caracter tehnic şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu”, a mai arătat Cornel Băbuţ.

Lucrări de ignifugare necesare şi mai multe stingătoare

Una din localităţile unde s-au făcut deja verificări este Repedea. „Au găsit totul în regulă. ISU vine tot timpul la noi în control. Singura chestie pe care au găsit-o e legată că am avut trei stingătoare în loc de cinci, dar în rest nu am avut probleme. A verificat primăria, căminul cultural, şcolile. Am vorbit cu directorul să deschidă toate cele şase uşi când e un eveniment, să nu existe probleme. Am vorbit să avem şi rezervor de apă în faţa primăriei, în cazul în care s-ar produce vreun incendiu, să aibă pompierii de unde să alimenteze. De asemenea le-am spus şi celor de la ISU despre o firmă de butelii aflată la drumul judeţean, eu nu îmi asum dacă se întâmplă ceva”, a spus Pavel Ţuidic, primarul comunei Repedea. Verificări au fost şi la Valea Chioarului. „Nu au fost lucruri noi faţă de controalele anterioare. Data trecută au lăsat temă de casă cei de la ISU nişte chestiuni. Să fie schimbate uşile la incintele unde se află centralele termice, să se deschidă spre exterior, să fie mai multe stingătoare. Toate s-au făcut, mai puţin lucrările de ignifugare. La rectificare am alocat bani pentru a remedia lucrurile sesizate, respectiv aceste lucrări de ignifugare. Cei de la ISU au făcut verificări la Casa de Cultură, la primărie, la şcoli. S-a verificat dacă centralele termice au ISCIR-ul la zi. Coşurile s-au curăţat unde avem încălzirea cu lemne. Multe s-au făcut după 2014 după ce s-au lăsat procese verbale în care s-a spus ce trebuie făcut”, a arătat Ioan Sorin Burde, primarul comunei Valea Chioarului. Controalele coordonate de ISU Maramureş la care participă şi alte instituţii de control vor continua până la data de 15 decembrie.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și