Odata cu marirea salariului minim brut, de la 1 iulie, si amenzile date de catre politisti vor fi mai mari. In cazul unei sanctiuni din partea politistilor, soferii vor fi nevoiti sa plateasca cate 80 de lei pentru fiecare punct primit.

"Dupa cum se stie, sanctiunile, amenzile la regimul circulatiei se calculeaza in puncte amenda, asa sunt stabilite in Codul Rutier. Un punct amenda reprezentand 10% din salarul minim brut pe economie. Asadar, in functie de felul in care salariul se modifica, si cuantumul amenzilor calculat in lei bineinteles ca se modifica. Este direct proportional", a explicat, pentru eMaramures, comisarul Ioan Carlig din cadrul Serviciului Politiei Rutiere.

In timp ce pentru persoane fizice, Codul Rutier prevede amenzi pana la 20 de puncte, persoanele juridice pot fi sanctionate cu pana la 100 de puncte. Suma este calculata inmultind numarul de puncte stabilite ca penalizare de catre agentul constatator cu valoarea unui punct de amenda.

Soferii care se asteptau la o astfel de majorare, critica modul in care autoritatile centrale au stabilit nivelul sanctiunilor. "Ce parere sa am? O parere foarte proasta, ca de castigat nu se castiga. Salarul e foarte mic, de 800 de lei sau cat e, foarte putin. Eu zic ca nu e o parere buna", a aratat Mihai, un sofer baimarean.

"E o treaba foarte urata din partea lor ca si asa salariile sunt mici si avem venituri mici. Pentru orice te amendeaza, pentru orice iti da amenzi. Eu zic ca nu e bine. Eu consider ca pentru salariile care le avem sunt amenzile prea mari si nu se pot plati. Nu sa treaca cu vederea, dar sa faca dupa venituri si amenzile. Nu amenda de 1.000 de lei si venitul 800 de lei. Lucrezi o luna fara bani", a spus Gheorghe Salajan.

Printre cele mai mari amenzi de circulatie se numara cele aplicate in cazul depasirii vitezei legale cu peste 50 de kilometri la ora, dar si cele pentru conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și