În statistica evenimentelor sesizate poliţiei de către cetăţenii judeţului nostru, infracţiunile de furt ocupă un procentaj destul de ridicat, astfel de sesizări fiind înregistrate aproape zilnic.
Deşi la nivelul percepţiei populaţiei infracţiunea de furt nu este considerată una foarte gravă, acest fenomen este perceput altfel de către cetăţeanul devenit victimă.
Din datele statistice deţinute de poliţia Maramureş rezultă că în primele 8 luni ale acestui an sesizările privind furturile se află pe un trend descendent, fiind sesizate cu 145 fapte mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Un lucru îmbucurător este acela că au scăzut furturile din autoturisme, cele din buzunare, genţi, precum şi furturile de animale sau cele din biserici, muzee sau alte instituţii culturale.
Printre furturile cel mai des întâlnite se numără cele din locuinţă, urmate de furturile din societăţi comerciale şi de autoturisme. Cu privire la bunurile sustrase, din locuinţe se sustrag mai ales electronice, electrocasnice şi bijuterii, din casele aflate în construcţie - în special unelte electrice (motoferăstraie, rotopercutoare) şi componente din cupru, iar din societăţi comerciale – bunuri alimentare şi nealimentare.
Adoptarea unei conduite preventive şi acordarea unei atenţii sporite protejării bunurilor personale reprezintă condiţiile esenţiale pentru reducerea infracţiunilor de furt.
În acest context, mâine, în prima zi din Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cei de proximitate de la Poliţia Municipiului Baia Mare, împreună cu voluntarii poliţiei, elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu, vor desfăşura activităţi stradale în municipiu şi vor distribui cetăţenilor pliante cu recomandări preventive, pentru protejarea locuinţelor şi a autoturismelor.