El vorbeşte în interviu despre priorităţile preşedinţiei lituaniene, despre Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în noiembrie, la Vilnius, precum şi despre cooperarea bilaterală cu România.

În ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la Schengen, diplomatul a afirmat că "Lituania şi-a propus să lucreze îndeaproape atât cu România, cât şi cu Bulgaria - pe de o parte - şi cu instituţiile UE şi cu statele membre care se opun, pe de altă parte, cu scopul de a evita impasul în Consiliul European".

AGERPRES: Lituania va prelua preşedinţia rotativă a Uniunii Europene de la 1 iulie. Care sunt priorităţile stabilite în acest sens?
Vladimir Jarmolenko: A fost adoptată o parte a programului ce ţine de cele şase luni în care Lituania va deţine preşedinţia Consiliului UE. În realitate, agenda este planificată de un trio, care a început cu Irlanda, urmează Lituania, iar după va fi Grecia. Aceasta înseamnă că 18 luni pregătim principalele subiecte de pe agendă. Noi nu vorbim ca voce singulară, ca ţară ce deţine preşedinţia UE, noi vorbim ca stat membru, care încearcă să fie mediator, pregătind un subiect sau altul de pe agendă.

Principalele priorităţi, aşa cum au fost stabilite, sunt o Europă credibilă, ceea ce presupune încredere în economia europeană şi recâştigarea stabilităţii financiare. Se va vorbi de sistemul bancar, de măsurile postcriză, de şomaj. O altă prioritate include continuarea procesului de integrare europeană, creştere economică, crearea de locuri de muncă, piaţa internă, finanţe, energie, transport, infrastructură. Ultimul aspect - o Europă deschisă - o relaţie mai strânsă cu ţările din Parteneriatul Estic, extinderea UE (prin aderarea Croaţiei - n.r.), un control mai eficient al frontierelor externe, o mai bună coordonare a Politicii energetice a Uniunii şi consolidarea relaţiilor cu partenerii UE.(...)


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și