Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, decizia a fost luată în contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiune, cauzată de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, realizată inclusiv prin utilizarea teritoriului Republicii Belarus, şi ţinând cont de evoluţiile în planul situaţiei regionale umanitare şi de securitate.

MAE precizează că, prin acest demers, România se aliniază la nivelul alertelor de călătorie emise recent de cea mai mare parte a statelor membre ale UE care au reprezentare diplomatică în Republica Belarus.

Informaţii detaliate referitoare la noua alertă se regăsesc şi pe pagina de internet: mae.ro/travel-alerts/55081.

Conform noului nivel de alertă, MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Republica Belarus, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare să părăsească teritoriul Republicii Belarus cât mai curând, prin intermediul mijloacelor de transport disponibile (pe cale aeriană cu zboruri comerciale încă disponibile sau pe cale rutieră).

Totodată, MAE le transmite cetăţenilor români să evite complet orice deplasare în zonele din vecinătatea frontierei Republicii Belarus cu Ucraina.

MAE, prin Ambasada României la Minsk, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români de pe teritoriul Republicii Belarus.

Astfel, MAE reiterează solicitarea către cetăţenii români care se află în Republica Belarus să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Republica Belarus prin platforma e-consulat.ro, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât şi de pe telefonul mobil, sau contactând telefonic Ambasada României în Republica Belarus: +375291060090 (telefonul de urgenţă).


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și