După o primă întâlnire cu publicul maramureșean în expoziția organizată la Galeria de Artă UAP Baia Mare, artistul Gheorghe Codrea își face acum debutul expozițional pe simezele orașului natal. Expoziția „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea” va fi itinerată într-o formă extinsă cu acest prilej, având în prim-plan creațiile inspirate din lumea satului maramureșean.

Gheorghe Codrea a împlinit 95 de ani pe data de 2 martie, iar operele de artă prezente în expoziție ilustrează aspecte biografice prin prisma anotimpurilor, experiențe și trăiri transpuse în imagini familiare: peisajele pline de farmec, turlele bisericilor maramureșene, tradițiile unificatoare din comunitate și credințele străvechi transmise din generație în generație. Artistul a realizat aceste lucrări după mai multe decenii de la părăsirea ținuturilor natale, aspect care ilustrează caracterul de omniprezență a imaginarului maramureșean în conștiința sa.

Gheorghe Codrea are o carieră artistică întinsă pe 7 decenii și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1958. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „lon Andreescu", Cluj-Napoca, sub îndrumarea unor profesori precum Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Nagy Imre, Andrassy Zoltan. Între 1952-1955 a continuat studiile în scenografie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu", Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Alexandru Moscu, Toni Gheorghiu și Walter Siegfried. S-a stabilit la Cluj în 1956, unde a fost scenograf–artist al Operei Române din Cluj timp de 35 de ani neîntrerupți, până la pensionare.

Vernisajul se va desfășura în prezența artistului nonagenar, iar alături de curatoarea expoziției vor mai lua cuvântul Pr. Dan Sioan Sidău, directorul Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul", și Demostene Șofron, jurnalist cultural.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 30 martie – 30 aprilie 2023, de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Accesul este gratuit în toate spațiile Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul".

Maestrul Gheorghe Codrea în expoziție de pictură dedicată universului maramureșean la Sighetu Marmației

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și