Cei care elibereaza certificate de nastere au recunoscut ca au avut de dus munca de lamurire cu unii parinti in privinta prenumelor stabilite pentru copii, dar spun ca sfaturile lor au avut de multe ori succes. Ei au explicat ca, daca in urma cu doi-trei ani erau foarte multi nou-nascuti care purtau numele unor branduri celebre sau pe cele ale unor personaje de telenovela, acum majoritatea micutilor inregistrati la Serviciul de Evidenta Populatiei au primit prenume traditionale, romanesti.

“La ora aceasta sunt inregistrate 1.050 de nasteri. Imbucurator este faptul ca, de la inceputul anului, parintii s-au hotarat sa nu mai preia din telenovelele alea la care se uita mamicile sau bunicile. Incep sa le puna prenume neaos romanesti: Maria, David, Alexandru, Ioan. Este imbucurator acest lucru”, a precizat seful Serviciului Public de Evidenta Persoanei Baia Mare, Dana Bolba.

Nume ciudate, inspirate din diferite culturi sau din filme, mai apar si in 2013 in evidentele celor care elibereaza certificatele de nastere. Multe dintre acestea sunt pentru copii care au fost nascuti in strainatate si pentru care maramuresenii emigranti solicita ulterior documente. In cazul acestora, foarte des se intampla ca numele alese sa fie specifice tarilor in care s-au stabilit familiile respective.

„De regula, aceste nume mai exotice le avem doar in actele intocmite in strainatate, unde parintii vin pentru recunoastere, respectiv pentru transcrierea certificatului de nastere, si este firesc daca un copil s-a nascut in Spania, Turcia sau Israel, sa preia acel prenume, pentru ca parintii locuiesc acolo, copilul acolo va avea o viata si este oarecum firesc acest lucru”, a explicat Dana Bolba.

Specialistii avertizeaza ca alegerea prenumelui este o decizie serioasa, care trebuie sa fie cantarita atent de parinti pentru ca acesta ar putea avea o influenta negativa asupra dezvoltarii copilului. Daca prenume este unul ciudat, persoana care il poarta poate fi batjocorita de cei din jur si, astfel, se pot crea probleme de personalitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și