Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne transmis duminică, anul trecut au fost confiscate peste 4 milioane de pachete cu ţigări, 27.700 kg tutun, 23.830 kg tutun narghilea.

Totodată, au fost identificate şi destructurate cinci grupuri organizate constituite în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 62 de persoane.

De asemenea, în cursul anului 2022, au fost înregistrate 782 de dosare penale în care sunt cercetate 1.045 de persoane şi au fost aplicate 908 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.665.650 lei.â

Conform MAI, un studiu Novel Research a relevat că în anul 2022 au fost marcate două recorduri istorice în evoluţia pieţei ilicite cu ţigări în România, fiind înregistrat cel mai scăzut nivel anual al comerţului cu ţigări provenite din piaţa neagră (7,1%) şi cel mai mic nivel al pieţei ilicite înregistrat într-o lună de cercetare (6,1%), respectiv luna iulie.

MAI precizează că cea mai întâlnită metodă folosită de contrabandişti pentru a introduce ţigările în România rămâne în continuare trecerea acestora peste "frontiera verde" de către cărăuşi, în general prin locuri greu accesibile poliţiştilor de frontieră, şi transportate până la locurile de depozitare sau la mijloacele de transport.

O altă metodă folosită de contrabandişti este introducerea ilegală a ţigărilor în România prin "metoda capac" - ascunderea acestora în mijloacele de transport printre alte categorii de mărfuri sau ascunderea în locaşuri special amenajate, precum pereţi dubli, rezervoare duble, mai arată sursa citată.

De asemenea, organizarea pe teritoriul României a unor fabrici clandestine de ţigarete este o altă metodă de operare, MAI reuşind să desfiinţeze mai multe astfel de fabrici, identificând, cu acest prilej, importante cantităţi de ţigarete, linii de fabricare şi ambalare, precum şi diverse materiale utilizate în fabricarea ţigărilor.

În vederea combaterii contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, poliţiştii au intensificat acţiunile informativ-operativ şi cercetarea calificată a cazurilor înregistrate şi au stabilit zonele de risc, modalităţile şi timpii de acţiune. Pentru investigarea cazurilor complexe, au fost constituite echipe mixte de lucru din reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, Direcţiei Generale a Vămilor şi Direcţiei Generale Antifraudă, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor competente să supravegheze activitatea de cercetare penală.

Potrivit MAI, România se situează pentru prima dată în ultimii 15 ani, sub media comerţului ilegal cu ţigări din Uniunea Europeană, iar contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar şi permanent.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și