Zilele trecute, ministrul Educaţiei şi premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, a prezentat o situaţie dezastruoasă pentru şcolie din Romania. Mai exact, din totalul şcolilor din ţara noastră, doar 7% au implementate măsuri de protecţie împotriva incendiilor. „Din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie. Asta este realitatea cu privire la protecţie împotriva incendiilor, 1.295 de şcoli mai exact. S-a ajuns la situaţia aceasta pentru că autorizarea nu este nici simplă, nici rapidă, nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi. Are costuri ce se situează între 10-12-15 mii de euro şi durată de realizare între 7-8-12 luni, în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri, a fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii“, a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de adevarul.ro. Tot premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat duminică seară că, după anunţul său prin care susţinea că doar 7% din şcoli au avize de protecţie împotriva incendiilor, alte 4.000 de şcoli „şi-au adus aminte” că deţin un astfel de aviz.

Nu doar şcolile, ci şi alte instituţii publice sunt fără aviz…

De asemenea, premierul interimar a anunţat că în perioada următoare echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi ale Inspectoratului de Stat în Construcţii vor face o analiză de risc la incendiu, explozii şi cutremure, urmand să emită autorizaţii provizorii pentru instituţiile care nu au avize. Mai mult decât atât, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, marți, 10 noiembrie, faptul că avizele necesare funcționării lipsesc nu numai pentru multe dintre școli, ci și pentru unele universități și instituții publice. „Din școlile din România și nu numai școli, ci și universități și alte instituții publice, o mare parte nu au avizele corespunzătoare. Suntem în momentul în care am decis că vom verifica coerența reglementărilor și vor fi necesare analize complexe de risc, atât la incendii, cât și la explozii și cutremure. Deci iată că implicarea specialiștilor, a comunității academice este extrem de binevenită”, a declarat Cîmpeanu.

Doar 41 clădiri!...

La nivel local, conducerile unităţilor de învăţământ din Maramureş au sarcina să anunţe Inspectoratul Şcolar Judeţean până miercuri, 11 noiembrie, dacă deţin sau nu autorizaţie. Astfel, conform informaţiilor puse la dispoziţie de ISU Maramureş, numărul instituţiilor şcolare asigurate la incendiu sunt mai puţin de o cincime, mai exact 16,59% din total. „La noi, din totalul de 247 unităţi de învăţământ, iar aici nu ţinem cont de personalitatea juridică, ci de numărul total de corpuri de clădire, autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu sunt 41”, a arătat Cornel Băbuţ, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş.

A crescut numărul solicitărilor de avizare!

Tragedia colectiv(ă) a dat de gândit în rândul administratorilor de spaţii private din Maramureş. După incendiul devastator din Capitală, aceştia s-au înghesuit la sediul instituţiei pentru avize. Iar aici nu vorbim doar despre proprietarii de cluburi sau pub-uri. “În ultima perioadă, a crescut semnificativ numărul celor care vin, din tot județul și din toate domeniile de activitate, pentru a se informa asupra modalității de obținere a avizelor și autorizațiilor de securitate la incendii”, a mai arătat Cornel Băbuţ. Purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş a arătat faptul că trebuie respectate două acte normative, HGR 1739 din 2006, care prevede categoriile de construcții și amenajări, care se supun avizării-autorizării din punct de vedere al securității la incendiu, și OMAI 3 din 2011, care prevede documentele necesare obținerii avizelor și autorizațiilor desecuritate la incendiu și protecție civilă. Cei care doresc să obţină avize trebuie să se prezinte în cursul zilei de luni la sediul ISU Maramureş.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și