"Pentru conducătorii auto, recomandăm să adapteze permanent viteza la condițiile de drum. Circulați cu o viteză care să nu depășească 30 km/h, în localități, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Folosiți corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât și cel de climatizare și dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuți în trafic.Nu bruscați comenzile si folosiți cu preponderență frâna de motor. Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere nedorite", a arătat marți, într-o declarație de presă, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Într-o serie de recomandări făcute populației pentru perioada de ger următoare, oficialul MAI a menționat că "pentru persoanele bolnave, în mod deosebit pentru cele cardiace, este recomandat să nu iasă din locuințe în perioada gerului, decât dacă este absolut necesar, iar atunci să fie foarte bine îmbrăcate".

"Pentru persoanele în vârstă, mare atenție la încălțămintea folosită pentru a evita alunecarea pe gheață și deci producerea unor fracturi. Atenție la consumul de băuturi alcoolice care dau senzația falsă de căldură. Există riscul ca persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice să fie surprinse de gerul puternic și să intre în hipotermie, fără să-și dea seama. Persoanele care vor petrece revelionul în piețe publice trebuie să se îmbrace gros, mai ales dacă rămân perioade îndelungate afară. Este recomandabil ca cei care au în locuințe centrale termice să se asigure că acestea funcționează corect. La fel cei care se încălzesc la sobe, să aibă mare grijă la coșurile de evacuare a fumului", a arătat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, într-o declarație de presă susținută marți.

În această perioadă, polițiștii și jandarmii aflați în misiuni de patrulare, dar și serviciile de ambulanță vor identifica și conduce oamenii străzii în adăposturile sociale asigurate de către primării, a mai informat aceasta.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, o informare meteo de ger valabilă până în dimineața zilei de 2 ianuarie, în întreaga țară.

Conform prognozei, în intervalul 30 decembrie 2014, ora 20,00 — 2 ianuarie 2015, ora 10,00, vremea va fi deosebit de rece, geroasă, mai ales în cursul nopților și al dimineților în toată țara.

Temperaturile minime vor coborî frecvent sub—15 grade, iar izolat chiar sub—25 grade, în timp ce maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între—10 și zero grade.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și