"De ce să împărțim noi această povară? În nicio țară europeană nu suportăm noi aceste costuri. Este vorba de creșterea veniturilor la bugetul de stat. Va fi, evident, un impact asupra cererii, în ideea că va scădea consumul de carburanți. Pentru noi e mai bine ca prețurile să fie cât mai mici”, a explicat Leitner, întrebat dacă toată creșterea accizelor se va regăsi mai departe în prețul final de la pompă sau dacă petroliștii vor suporta o parte din aceste costuri pentru a păstra nivelul cererii și a nu pierde clienți.

La începutul acestei luni, Ionel Blănculescu, analist economic și consilier onorific al premierului Victor Ponta, a declarat, pentru AGERPRES, că prețul carburanților se va majora cu 6% în urma noilor măsuri care vor fi introduse de la 1 ianuarie 2014, însă companiile petroliere vor fi nevoite să absoarbă jumătate din această creștere, pentru a menține consumul, astfel că scumpirea la pompă va fi de doar 3%.

"Există voci care vorbesc de o creștere explozibilă a prețurilor, însă piața reglează cel mai bine lucrurile. Modificările vor duce la o creștere de 6% a prețului carburantului, însă cam jumătate din această majorare va fi absorbită de companiile care vând carburantul. Ele își permit acest lucru, uitați-vă ce profituri au, iar perspectiva scăderii consumului le va obliga pe companii să suporte ele jumătate din scumpire. Astfel că, la pompă, eu estimez că va fi o creștere de 3%”, a arătat Blănculescu.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și