Majoritatea covârşitoare a oamenilor, un procent de aproximativ 95%, nu se spală suficient de bine pe mâini după ce folosesc toaleta, pentru a elimina toate bacteriile cu potenţial periculos, conform unui nou studiu, informează LiveScience.com.
Conform aceluiaşi studiu, doar doi din trei oameni folosesc săpunul după ce au terminat cu toaleta, în timp ce unul din zece oameni nici măcar nu-şi dă cu apă pe mâini, iar bărbaţii au un nivel al igienei mâinilor mult mai scăzut decât femeile.
O echipă de cercetători de la Universitatea Statului Michigan a instruit o echipă de studenţi să observe şi să adune date despre comportamentul colegilor lor dar şi al altor oameni după folosirea toaletelor din baruri, restaurante şi alte locuri publice. În total, acest studiu a fost realizat pe baza observării unui număr de 3.749 de persoane, după folosirea toaletei.
Autorităţile medicale recomandă după folosirea toaletei spălarea mâinilor cu săpun timp de de cel puţin 15 - 20 de secunde. În medie însă, după folosirea toaletei publice oamenii se spală pe mâini doar 6 secunde. Doar 5% dintre oameni s-au spălat timp de 15 secunde sau mai mult.
Din rândul bărbaţilor, doar jumătate a folosit săpunul, iar 15% nu s-au spălat deloc pe mâini, comparativ cu 78% dintre femei care au folosit săpunul şi 7% care nu s-au spălat deloc pe mâini.
"Aceste informaţii sunt surprinzătoare pentru noi pentru că alte studii indicau faptul că mult mai mulţi oameni se spală bine pe mâini după ce folosesc toaleta", a comentat Carl Borchgrevink, profesor asociat la Universitatea Statului Michigan şi participant la studiu.
În plus, studiul a demonstrat că oamenii tind să renunţe la spălarea pe mâini atunci când chiuveta este murdară, în timp ce o chiuvetă curată duce la o creştere a timpului alocat spălării. De asemenea, toţi oamenii, dar în special bărbaţii, tind să ţină seama de afişele care încurajează spălatul pe mâini după folosirea toaletei, dacă acestea sunt prezente în băile publice.
Conform medicilor, spălarea reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a împiedica răspândirea bolilor infecţioase.
Preluare: AGERPRES