Conform Institutului Naţional de Statistică, în anul 2014 s-au înregistrat aproximativ 18.600 de mame adolescente, din care peste 2.000 au avut vârsta între 12 şi 15 ani.

„Avem şi noi astfel de cazuri în Maramureş”

În Maramureş, pe parcursul acestui an, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare aproximativ 30 de adolescente sub 16 ani au devenit mămici, iar cele mai tinere au avut 12 ani. Conform recomandărilor medicale care privesc atât mama, cât şi copilul, o sarcină se poate desfăşura în condiţii normale când viitoarea mămică are cel puţin 16 ani împliniţi.

„Nici nu e de mirare că ţara noastră este pe primul loc. Tocmai am avut un caz de adolescentă la 14 ani, care a născut prin cezariană. Este şi ea încă un copil. Avem şi noi astfel de cazuri în Maramureş. De la 16 ani în sus se consideră că o sarcină nu mai este o problemă, dar tot de minore vorbim. Anul acesta au fost 28 de minore între 12 şi 16 ani, din 851 de naşteri înregistrate până acum. Ele reprezintă o proporţie de aproximativ 3,2%, ceea ce nu putem spune că este foarte mult”, a declarat Laura Veronescu, medicul-şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Risc de naştere prematură

În cazul mamelor minore, există riscul naşterii premature, iar organismul adolescentelor nu este pregătit pentru o sarcină.

„Pericolul pentru mame la aceste vârste fragede sunt multe: ele nu sunt încă suficient dezvoltate, sunt şi ele încă copii şi organismul nu le este pregătit pentru o sarcină. Şi din punct de vedere juridic nu este în ordine, pentru că ele sunt, totuşi, minore, dar sunt internate cu celelalte paciente şi au tratamentul unui pacient de peste 18 ani. Copilul unei astfel de mămici este mai amărât decât în cazul mămicilor mature şi există pericolul ca bebeluşii să se nască prematur şi cu diverse probleme de sănătate. În rândul mămicilor minore, predomină fetele de etnie romă, dar avem şi fete din alte medii. Este voba de cazuri care au şi probleme sociale. Au fost şi cazuri de abandon în spital a copiilor cu părinţi minori. În ultima perioadă, au fost mai puţine astfel de situaţii, din fericire. Dar am avut cazul unei fetiţe cu o malformaţie digestivă, pe care cei doi părinţi minori au lăsat-o în spital, de exemplu”, a concluzionat Laura Veronescu.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și