Gazdele de aici se pot lauda ca ofera turistilor un peisaj natural impresionant si traditii locale bine conservate. In plus, ne ofera garantia ca toate acestea nu se vor degrada in timp. Cele doua zone au primit, marti, certificatele in cadrul Adunarii Generale a Comisiei Europene pentru Turism care a avut loc la Brasov.

Zarnestiul ne demonstreaza ca orice asezare se poate reinventa ca destinatie ecoturistica, daca se bucura de o arie naturala protejata in preajma si de oameni vrednici.

Cealalta zona care a primit certificatul european se afla in Maramuresul istoric. Mara-Cosau-Creasta Cocosului: casute din lemn sculptate manual, pastravarii, meniuri traditionale si imagini de poveste.

Valea Cosaului, dar si renumitul loc Creasta Cocosului, sunt locurile unde parca timpul s-a oprit in loc. Muncile campului se fac la fel ca acum 100 de ani, iar traditiile se pastreaza cu sfintenie.

Rezervaţia Creasta Cocoşului - declarată arie naturală protejată în anul 1954, are o suprafaţă de 50 de hectare și face parte din categoria a III-a I.U.C.N. de arii protejate - monumente ale naturii. Aria protejată se află astăzi în custodia Asociaţiei „EcoLogic” din Baia Mare. Cea care dă numele rezervaţiei este Creasta Cocoşului, colină ascuţită, crenelată, de circa 200 m lungime, aflată la o altitudine medie de 1.200 m, cu o orientare spaţială aproape verticală, după direcţia nord-vest – sud-est. Este alcătuită din formațiuni de andezit din craterul vulcanului erupt în urmă cu nouă milioane de ani.


Preluare: StirileProTv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și