În această situaţie, toate clinicile private vor putea înfiinţa cabinete de medicină de familie, iar medicii nu-şi vor putea desfăşura activitatea în mod independent. O astfel de măsură avantajează marile lanţuri medicale şi nicidecum pacienţii, spun halatele albe.

„Preşedintele CNAS vrea să distrugă medicina de familie, pentru că mai vine cu nişte idei năstruşnice, cum este aceea de a permite înfiinţarea cabinetelor de medicină de familie, indiferent de numărul de pacienţi pe care medicul respectiv îi are pe listă. Până acum, era un număr minim de 800 de pacienţi. Nu înseamnă că se vor deschide cabinete la ţară, unde este nevoie de ele, ci în mediul urban. Asta înseamnă că anumite clinici private vor putea să-şi deschidă cabinete de medicină de familie, iar acei medici de familie vor trebui să facă ce le spune managerul. În marile lanţuri medicale se oferă pacienţilor diverse analize şi consultaţii, ca să atragă bolnavii. Toate aceste servicii se efectuează pe baza trimiterilor de la medicii de familie, iar un medic de familie de la o astfel de clinică va trebui să-şi facă norma”, explică dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Maramureş.

Greva japoneză, într-o primă fază

Dacă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu vor renunţa la aceste măsuri, medicii de familie ameninţă cu proteste. Într-o primă fază, aceştia vor recurge la forme uşoare de protest, iar în caz extrem vor refuza să încheie noul contract-cadru cu CNAS.

„S-ar putea să începem să facem un fel de grevă japoneză: fie să facem exces de zel, fie facem o pauză de o jumătate de oră, în anumite zile, în care vom sta de vorbă cu pacienţii în sala de aşteptare şi le vom povesti despre ce e vorba şi nu vom lucra. Sper să nu ajungem la forma extremă, de a nu încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a concluzionat Gheorghe Lascu.

„Nu putem fi plătiţi doar pe serviciu”

Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de modalitatea de plată anunţată, deoarece, conform noilor prevederi, halatele albe vor fi plătite mai mult pe servicii şi mai puţin pe capitaţie. „Până nu demult, era 50% capita şi 50% servicii, iar acum vor să fie doar 20% capitaţie, pentru că am câştiga bani pe listă, pentru că avem pacienţi. Dar nu ţin cont că noi trebuie să ne putem plăti personalul, întreţinerea cabinetului şi cheltuielile necesare pentru buna funcţionare a cabinetului.

Nu putem fi plătiţi doar pe serviciu, pentru că există posibilitatea ca, în lunile de vară, de exemplu, să avem două-trei consultaţii pe zi. Asta se întâmplă mai ales în mediul rural, unde oamenii sunt la muncă pe câmp. Mi se pare o exagerare acest procent interpretat altfel”, arată dr. Lascu.

Asistenţii sociali declanşează acţiuni de protest

Şi asistenţii sociali din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş ameninţă cu acţiuni de protest, în perioada următoare. Angajaţii instituţiei ar putea chiar să intre în grevă generală, în condiţiile în care conducerea direcţiei refuză în continuare să adere la contractul colectiv de muncă. Negocierile în acest sens au început la sfârşitului anului trecut şi nici până în prezent nu s-a ajuns la un rezultat. „Ca urmare a tergiversării negocierilor timp de mai mult de trei luni de către Consiliul Judeţean Maramureş şi respectiv de către conducerea DGASPC Maramureş, cu scopul de a evita semnarea acordului de aderare la Cntractul Colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi din Asistenţa Socială, Uniunea Judeţeană Sanitas Maramureş anunţă reluarea acţiunilor de protest de către salariaţii din sistemul de asistenţă socială, care pot merge până la declanşarea grevei generale”, a declarat Mircea Ciocan, preşedintele Sanitas Maramureş. Sindicaliştii au precizat că se vor întâlni în cursul săptămânii viitoare pentru a stabili calendarul concret al acţiunilor de protest.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și