Zeci de mii de maramureşeni se află în prezent la mila statului, supravieţuind lunar doar din ajutoarele sociale primite. Indiferent că beneficiază de venitul minim garantat, de alocaţia de susţinere a familiei sau de idemnizaţia de creştere a copilului, cei cu venituri mici aşteaptă în fiecare lună cu sufletul la gură banii care le asigură traiul zilnic. Conform inspectorilor Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Maramureş, există şi dosare care sunt puse în plată pe nedrept din cauza unor greşeli ale funcţionarilor primăriilor din teritoriu. Tocmai de aceea, de-a lungul unui an se înregistrează fluctuaţii evidente în numărul beneficiarilor de prestaţii sociale.
Conform cifrelor deţinute de AJPIS Maramureş, în 2012 au fost puse în plată, în medie, 5.238 dosare pentru cei cu venit minim garantat (VMG), însumând aproximativ 9,9 milioane lei, 8.920 de dosare pentru alocaţia de susţinere a familiei (ASF), însumând 6,4 milioane lei şi 4.630 dosare pentru obţinerea idemnizaţiei de creştere a copilului (ICC), însumând 40 milioane lei. În primele şase luni ale lui 2013, numărul a înregistrat uşoare oscilaţii. La AJPIS Maramureş, erau puse în plată, în medie, 5.340 dosare pentru venit minim garantat, însumând 5,5 milioane lei, 7.439 dosare pentru alocaţia de susţinere a familiei, însumând 2,7 milioane lei, respectiv 4.126 dosare pentru obţinerea idemnizaţiei de creştere a copilului, însumând 18,4 milioane lei.
Plăţi sociale încasate ilegal
Cifrele valabile la sfârşitul lunii septembrie a acestui an indică din nou oscilaţii. Dacă în prima parte a anului, numărul beneficiarilor de venit minim garantat crescuse, acum a înregistrat o scădere uşoară, fiind puse în plată 4.976 dosare, însumând 965 mii lei. Mai drastică a fost scăderea numărului celor care primesc alocaţia pentru susţinerea familiei. La final de septembrie, erau în plată numai 4.868 dosare, însumând doar 395 mii lei. Surprinzător, numărul aflat la începutul anului în scădere, al celor care beneficiază de idemnizaţia de creştere a copilului, a crescut pe timpul verii din nou. Astfel, la final de septembrie, erau puse în plată 4.519 dosare, însumând 3,3 milioane lei. “Sunt fluctuaţii normale în fiecare an. Dar la aceste fluctuaţii, se mai adaugă un fapt. De vreo doi ani încoace, controalele Curţii de Conturi au condus la sistări ale unor prestaţii. După ce s-a descoperit suspiciuni cu privire la faptul că s-au încasat foloase necuvenite, noi am tăiat considerabil din dosare. Am avut mii de dosare pe care le-am suspendat”, a explicat Ovidiu Morar, şeful AJPIS Maramureş.
Cazul special, numit Poienile de sub Munte
Cele mai multe dosare în neregulă s-au înregistrat în comuna Poienile de sub Munte, spun inspectorii sociali. “În cazul ASF şi VMG, acordarea, suspendarea, modificarea drepturilor aparţin primăriei şi validarea plăţii aparţine nouă. În cazul ICC sau a alocaţiilor de stat, primăria le colectează dosarele, noi le punem în plată. În cazul primăriilor, rata de eroare e undeva la 15%, iar la noi sub 0,5%. Un caz special este comuna Poienile de sub Munte. Acolo există o problemă de calitate a responsabililor cu aceste prestaţii sociale. Există doi angajaţi care se ocupă de ele. Unul dezinteresat şi altul care nu e specializat, dar face muncă voluntară, atât cât poate. Numai acolo am încetat din plată vreo 1.200 dosare de alocaţie de susţinere a familiei şi alte 600 dosare de venit minim garantat. Am luat legătura cu Prefectura să găsim rezolvarea problemei, pentru că în fiecare an sunt probleme acolo”, a arătat Ovidiu Morar.
Preluare: infomm.ro