Campania se derulează la nivel naţional în perioada mai – septembrie 2014 şi are ca scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor şi tâlhăriilor.
Partener al Poliţiei Române în realizarea acestei campanii este Societatea Groupama Asigurări S.A. Cele două instituţii au derulat până acum, în cadrul parteneriatului iniţiat în 2011, trei campanii de prevenire a infracţiunilor de furt: „Fii precaut! Hoţii nu dorm.” (2011), „Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!” (2012) şi „Nu-ţi scăpa casa din ochi!” (2013), care în judeţul Maramureş şi-au dovedit utilitatea, infracţiunile de furt sesizate situându-se pe un trend descendent.

Prezenta campanie se înscrie în priorităţile Poliţiei în domeniul prevenirii în anul 2014, două dintre acestea fiind „Prevenirea infracţiunilor de furt” şi „Prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă”.

La nivel naţional infracţiunile contra patrimoniului reprezintă jumătate din totalul infracţiunilor sesizate şi, pentru prima dată în ultimii 10 ani, în anul 2013, datorită acţiunilor preventive şi a activităţilor investigative desfăşurate de poliţişti în fiecare cauză, acestea au înregistrat o scădere cu 6,4%, scăderea fiind dată, în principal, de trendul descendent al faptelor de furt şi tâlhărie.

Şi în judeţul Maramureş, datele analizate pentru primul trimestru din acest an relevă faptul că infracţiunile contra patrimoniului reprezintă aproape 47% din totalul infracţiunilor sesizate. Cele mai multe furturi sesizate au fost în ordine: cele din locuinţe, din societăţi comerciale şi din auto, toate aflate într-un trend descendent.

Chiar dacă atât furturile cât şi tâlhăriile au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013 cu 11,5%, respectiv 9,5%, gradul de pericol social şi impactul pe care aceste infracţiuni îl au asupra sentimentului de siguranţă al cetăţeanului, justifică oportunitatea desfăşurării unei campanii preventive şi în judeţul nostru.

Activităţile circumscrise acestei iniţiative vizează transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi stabilirea unor întâlniri ale poliţiştilor de prevenire cu beneficiarii acestui proiect.
Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, în judeţul Maramureş vor fi distribuite 2000 de flyere cu recomandări preventive şi 100 de afişe, ce vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice. Primii care au aflat cum să nu devină victimele ale infracţiunilor au fost locuitorii cartierului Ferneziu din Municipiul Baia Mare.

Poliţiştii de prevenire şi de ordine publică băimăreni, sub coordonarea d-lui comisar şef de poliţie Marchiş Ioan, adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Baia Mare, în cadrul unei acţiuni de menţinere a ordinii şi liniştii publice, au prezentat cetăţenilor o serie de măsuri de prevenţie privind protejarea patrimoniului propriu.

Pe tot parcursul campaniei, promovarea mesajelor preventive se va realiza şi prin intermediul unui site creat special - www.prevenire.groupama.ro, printr-un clip video ce va fi distribuit prin reţeaua internet, un spot video realizat de o trupă umoristică, iar 18 imagini reprezentative, vor fi distribuite prin reţelele de socializare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și