Cei de la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Maramureş spun că, în fiecare an, sunt depistate astfel de cazuri, unele dintre ele dovedindu-se reale, iar altele nu. Plus că multe plăţi necuvenite se fac cu ştiinţa primăriilor, autorităţile ştiind că acel om nu ar merita să încaseze banii.

„Avem şi plăţi necuvenite şi greutăţi în a recupera banii după aceea. Şi Curtea de Conturi găseşte an de an că s-au făcut astfel de plăţi. Chiar nu vreau să arunc cu noroi în primării, dar probabil că ei consideră că acei oameni sunt chiar săraci. Sunt de acord că există oameni, persoane vârstnice care îşi duc traiul greu, nu pot lucra, dar, ghinion, au teren intravilan mai mare de o anumită suprafaţă sau deţin exploataţii agricole, chiar dacă nu ei le folosesc. Or, atunci nu se încadrează la ajutoare. Sunt cazuri în care au vândut un teren şi şi-au făcut acolo un mic depozit, un ajutor de înmormântare, dar e o realitate şi Curtea de Conturi îi găseşte în incompatibilitate şi nouă ne revine sarcina de a le lua oamenilor banii înapoi”, a explicat directorul APIS Maramureş, Ovidiu Morar.

Poienile de sub Munte, pe primul loc la beneficiari

Din datele APIS Maramureş, reiese că nu există localitate în judeţul Maramureş unde să nu fie acordate ajutoare sociale. Sunt localităţi unde numărul acestor ajutoare este relativ mic, spre deloc, cum este cazul localităţii Fărcaşa, dar la capătul celălalt avem localităţi cu multe astfel de dosare.

„Multe ajutoare sociale se dau, paradoxal, nu în Baia Mare, unde avem populaţia cea mai numeroasă, ci în alte părţi din judeţ. Poienile de sub Munte şi Ulmeni sunt campioni la beneficii sociale, iar Baia Mare intră în top 3, dar nu se bate la locul 1. În cazul Poieniului, vorbim de o comunitate izolată, unde e foarte greu să ai locuri de muncă.

Nu putem spune că, faţă de anul trecut, avem mai mulţi beneficiari de ajutoare sociale, numărul se menţine cam acelaşi. Pe termen lung, de 10 ani dacă vreţi, se vede o scădere a numărului de beneficiari, dar scăderea vine nu din comunităţile cu probleme. În fiecare an avem cazuri de suspiciune de plăţi necuvenite. Pe culpa că deţin mai mult de 2.000 mp de teren intravilan în mediul rural sau sunt proprietarii unei maşini. Or, acei oameni aveau acordat acel ajutor prin dispoziţie a primarului. Asta înseamnă că toate aceste lucruri se cunosc la nivel de primărie şi, totuşi, s-au dat acele ajutoare”, a menţionat directorul APIS Maramureş.

Acesta a dat şi un exemplu: „Cei de la Curtea de Conturi au lăsat, spre exemplu, la venitul minim garantat o sumă de peste 2 milioane de lei, ca un total al sumelor pentru care există suspiciuni. Le-am spus atunci doamnelor că e o sumă aberantă şi probabil un sfert din sumă se va concretiza. Sunt informaţii nereale de multe ori. Există oameni care au înstrăinat maşina şi au uitat să o radieze, dar ei apar că deţin o maşină”.

„De ce figurăm noi în aceste statistici? Simplu. Lipsa locurilor de muncă, populaţie mare, zonă de munte, terenuri neproductive. Sunt lucruri constatate de anchetele sociale. Pe ajutor social, noi avem 143 de dosare, probabil că grosul este pe ajutoare de încălzire şi ajutoare alimentare. Noi avem, la o populaţie de 10.168 oameni, circa 600 de locuri, din care jumătate sunt bugetari. La Poliţia de Frontieră dacă avem 10% dintre angajaţi din Poieni. La centrul de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi avem şi din Repedea, şi alte zone, altele decât Poieni. La şcoală, la fel. Mediul privat e aproape inexistent. Ce să facă ei aici?”, a concluzionat Oancea.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și