“I-am informat pe primari cu privire la cele trei focare care au fost confirmate în Maramureş şi am discutat cu ei măsuri de prevenţie şi de a nu se extinde boala şi a apărea noi focare în zonă. Primarilor le este mult mai uşor să discute cu oamenii, fie întâlniri la primărie, fie discuţii din poartă-n poartă şi să conştientizeze cetăţenii pericolul pe care îl reprezintă răspândirea acestei boli. Dacă se vor extinde focarele, atunci vom avea o mare problemă. În Giurgiu, prefectul de acolo a dispus sacrificarea tuturor porcilor din anumite localităţi şi asta doar datorită faptului că există foarte multe focare, undeva până la 20 de focare.

Noi avem doar trei focare, două la Ieud, unul la Onceşti, s-a făcut inventarierea tuturor suinelor pe o rază de trei, respectiv 10 km. Mai există în jur de 1000 de porci care nu sunt sacrificaţi, nu avem nicio suspiciune de boală acum. Fiecare cetăţean decide când îşi sacrifică porcul sau nu. Bărbatului din Onceşti i s-a întocmit dosar penal, se fac cercetări, riscă între trei luni şi trei ani închisoare sau amendă, instanţa va decide ce pedeapsă se va aplica”, a spus prefectul de Maramureş, Vasile Moldovan, pentru Axanews.ro.

Se ştie că bărbatul din Onceşti a comercializat pe raza judeţului 14 porci aduşi din Bihor, majoritatea dintre ei fiind cumpăraţi de localnici din Ieud, doi în Rozavlea şi doi în Dragomireşti. Trebuie spus că persoanele care au cumpărat porcii s-au prezentat la poliţia din Ieud şi toţi cei 14 porci au fost sacrificaţi.

Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureş, a făcut publică, la şedinţa Colegiului Prefectural din această săptămână, întreaga poveste a apariţiei pestei porcine africane în judeţ. “Acel cetăţean a cumpărat un purcel, în 8 octombrie, purcel care a murit şi care a fost îngropat. Acel purcel a făcut victime colaterale. Omul ne-a spus exact cum a cumpărat acel purcel, indicând încă câteva persoane din localitate care au cumpărat în acelaşi fel purcei şi care au făcut aceleaşi victime colaterale în porcii din exploataţie”.

“La a doua victimă colaterală, care era porcul de Crăciun, s-a auzit. Că i-a murit porcul de Crăciun ieudeanului. Şi atunci medicul veterinar ne-a anunţat şi de atunci totul a fost făcut ca la carte. S-a confirmat că avem primul focar de pestă la Ieud. Cetăţeanul din Onceşti a confirmat tot ceea ce ştiam de la primul proprietar, din Ieud. Toţi purceii livraţi de bărbatul din Onceşti au produs victime colaterale.

Avem medici acolo, să nu ne trezim că mai apare boala. În prima zi când am ajuns acolo lumea deja se apucase să taie porcii. Nu avem nimic împotrivă, dar nu este cazul de aşa ceva. Vadu Izei a început să sacrifice doar pentru că a auzit că este pestă în Ieud, nu la Onceşti, că nu era confirmat focarul încă. Nu este cazul să ucidem preventiv porcii şi să mâncăm porcii de Crăciun congelaţi. Pentru că într-o situaţie extremă am colecta din congelatoare toată carnea”, a concluzionat Vasile Pop.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și